Ascultă Radio România Cultural Live

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

21 Martie 2025, 06:33

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse valoroase pentru sănătate?

Diana Plămadă, doctorand în Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj-Napoca, unde activează ca asistent de cercetare în echipa coordonată de prof. dr. Dan Vodnar, a studiat potențialul compușilor fenolici din tescovina de mere.

Doctoratul său se axează pe studiul compușilor bioactivi din reziduurile alimentare și modalitățile de revalorificare a acestora în contextul sustenabilității alimentare și a sănătății.

A beneficiat de o bursă de cercetare în Germania, la Universitatea Tehnică din Berlin, unde a aprofundat metode avansate de analiză a compușilor bioactivi. (https://scholar.google.com/citations?user=pNBMMwMAAAAJ&hl=ro&oi=ao)

“Tescovina de mere este un substrat foarte valoros, bogat în compuși fenolici, care au efect antiinflamator, antioxidant și, mai recent, s-a demonstrat că pot avea și rol prebiotic.”

Cu alte cuvinte, acești compuși pot deveni hrană pentru microorganismele benefice din intestin, contribuind la echilibrul microbiomului uman.

Cercetarea Dianei Plămada a pornit din dorința de a modela microbiota intestinală a persoanelor cu obezitate.

“Inițial, am vrut să vedem dacă putem influența microbiota indivizilor cu obezitate, dar studiile clinice necesitau resurse extinse. Așa că am ales o abordare in vitro, pentru a analiza cum consumă microorganismele selectate acești compuși fenolici.”

Pentru a valida ipoteza, Diana a selectat trei soiuri de mere - Ionatan, Red Delicious și Granny Smith - și a testat capacitatea microorganismelor de a utiliza compușii fenolici. Rezultatele au demonstrat că fiecare soi conține anumite substanțe dominante, dar toate trei au potențial prebiotic.

Ce urmează pentru acest tip de cercetare?

Diana este aproape de finalizarea tezei de doctorat, iar următorii pași includ publicarea rezultatelor și explorarea aplicabilității lor la scară largă.

“Pentru ca un astfel de produs să ajungă pe piață, este nevoie de optimizări privind extracția compușilor fenolici și studii clinice care să confirme beneficiile asupra sănătății umane.”


Mai mult, Diana subliniază importanța educării publicului cu privire la beneficiile prebioticelor.

Am putea, poate, crește conștientizarea consumului de prebiotice, pentru că într-adevăr există la nivel mondial o creștere a obezității și nu se conștientizează importanța microbiomului intestinal, care este clar legat de tot organismul uman, inclusiv de sistemul nervos. Iar acesta ar fi un factor foarte important, atât dacă am avea un microbiom într-un stadiu optim, toate organele, tot organismul ar funcționa mai optim. Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității.”

Și, spune Diana Plămadă, ”Cred că a început lumea să aibă un wake-up call în partea asta și a început și în România, dar cred că ne axăm foarte mult pe partea de produse gata, obținute, standardizate, care sunt mult mai ușor de utilizat. Cred că există și o barieră din punct de vedere al consumatorilor, pentru că din moment ce zici ”subprodus”, rest, deșeu, există o barieră psihică pe care nu mulți pot să o treacă, la fel cum e și partea asta cu insectele, care sunt surse de proteină.”

Diana Plămadă este nutritțonist-dietetician, absolvent al programelor de licență și masterat în ”Nutriție și Dietetică” la UMF Cluj-Napoca. A beneficiat de o bursă Erasmus în nutriție clinică la Universitatea din Valencia.

Este pasionată de călătorii, lectură, sport și drumeții montane.

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Ascultă live

Ascultă live

22:30 - 23:00
Vocile memoriei
Ascultă live Radio România Cultural
22:30 - 00:00
COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:10 - 23:00
reluare: ÎN PRIM PLAN ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
22:30 - 22:56
Srpska redakcija treca emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Seară de teatru
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri