Ascultă Radio România Cultural Live

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor

07 Martie 2025, 11:04

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială. Profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia alimentelor, gastronomie moleculară și biotehnologie alimentară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ne explică, în acest episod, cum aceste microorganisme benefice pot transforma sănătatea umană și cum inovațiile din acest domeniu pot ajunge direct la consumatori.

Probioticele sunt microorganisme vii, esențiale pentru menținerea unui echilibru sănătos în flora intestinală. Pro înseamnă pentru, biotic înseamnă viață, deci practic probioticele sunt pentru viață, spune profesorul Dan Vodnar. Administrarea probioticelor trebuie făcută strategic, în funcție de necesități iar selectarea unui probiotic de calitate implică mai mulți factori, printre care viabilitatea bacteriană și încărcătura microbiană. Totodată, se recomandă utilizarea unui complex probiotic, în locul unei singure tulpini bacteriene, pentru a asigura beneficii extinse asupra sănătății gastrointestinale și sistemului imunitar.

Trebuie să ne uităm în primul rând la viabilitatea bacteriană, la încărcătura microbiană, câte colonii formatoare de unități sunt pe gram sau pe mililitru. E foarte important de asemenea să fie un complex probiotic și nu o monocultură, adică cu cât sunt mai multe probiotice într-un supliment alimentar, cu atât ne va ajuta mai mult și ne va susține mai mult sănătatea gastrointestinală, dar și sistemul imunitar.

Un alt aspect esențial este asocierea dintre probiotice și prebiotice. Pentru ca probioticele să fie eficiente, trebuie să aibă un mediu propice în care să se dezvolte. Ideal, probioticele ar trebui să fie luate împreună cu prebiotice, fie prin suplimente simbiotice - adică să conțină și pre, și probiotice -, fie prin alimentație. Printre alimentele bogate în prebiotice se numără merele (bogate în pectine), cicoarea și ceapa, care conține inulină.

Un proiect deosebit dezvoltat de colectivul profesorului Dan Vodnar a presupus combinarea a șase tulpini de bacterii probiotice cu inulină, un prebiotic esențial. Prebioticul reprezintă de fapt hrana pentru probiotice, explică Dan Vodnar. Această formulă inovatoare a fost creată pentru a asigura un efect sinergic între bacteriile probiotice și nutrienții necesari supraviețuirii acestora.

În plus, echipa de cercetători a dezvoltat și o băutură probiotică, inițial bazată pe coji de legume și fructe, însă ajustată ulterior pentru a avea un gust plăcut.

Am avut o băutură probiotică pe care am dezvoltat-o din coji de legume și fructe inițial, pentru că cojile de legume și fructe sunt bogate în fibre, dar sunt bogate și în micronutrienți. Noi avem maxim nevoie de micronutrienții aceștia pentru susținerea sănătății. Inițial ne-am gândit așa cumva naiv că vom avea o băutură excepțională. Sigur, din punct de vedere al sănătății a fost excepțională, dar din punct de vedere al gustului n-a fost deloc.

Un alt proiect inovator a vizat crearea unui supliment probiotic sub formă de jeleu destinat copiilor. Fiul meu, Vlad, care acum are 13 ani, la vremea respectivă avea vreo un an și jumătate, își dorea foarte mult să mănânce dulciuri, cum toți copiii își doresc. Astfel, s-a născut ideea unui produs sănătos, cu bacterii micro-încapsulate pentru o mai bună protecție împotriva acidității stomacale.

Deși cercetarea este un pilon fundamental, Dan Vodnar subliniază importanța transferului de tehnologie către piață.

Cred foarte mult că cercetătorii, într-adevăr, nu trebuie să facă altceva decât ceea ce ei cunosc. Însă, asta într-un context în care există o formă de organizare foarte bună, acolo unde rezultatele cercetării pot fi rapid absorbite de către piață. Noi suntem lacunari, deocamdată, la sistemul nostru actual de transfer tehnologic în România. Prin urmare, dacă noi nu ne implicăm și dacă noi nu ne dorim să transferăm un rezultat înspre piață, piața nu va veni. Adică noi nu putem să trăim în continuare într-un turn de fildeș așteptând ca cineva să vină să ne roage, să ne implore, să binevoim a ne transfera rezultatele.

Pe larg - la Știință cu sare și piper, de la ora 14.30. La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizatoare Corina Negrea.

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean , doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Știință cu sare și piper 28 Februarie 2025, 14:30

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

Dr.  Silvia Amalia Nemeș  este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și...

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu  Dan Vodnar...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 20:00
Cafeneaua de știință
Ascultă live Radio România Cultural
19:30 - 20:00
ALTERNATIVE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
19:05 - 20:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
CLUB 105,6
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
19:00 - 20:00
Emisiune în lb. italiană
Ascultă live Radio România Timișoara FM
19:03 - 20:00
Sub semnul muzicii
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru