De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor

07 Martie 2025, 11:04
Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială. Profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia alimentelor, gastronomie moleculară și biotehnologie alimentară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ne explică, în acest episod, cum aceste microorganisme benefice pot transforma sănătatea umană și cum inovațiile din acest domeniu pot ajunge direct la consumatori.
Probioticele sunt microorganisme vii, esențiale pentru menținerea unui echilibru sănătos în flora intestinală. Pro înseamnă pentru, biotic înseamnă viață, deci practic probioticele sunt pentru viață, spune profesorul Dan Vodnar. Administrarea probioticelor trebuie făcută strategic, în funcție de necesități iar selectarea unui probiotic de calitate implică mai mulți factori, printre care viabilitatea bacteriană și încărcătura microbiană. Totodată, se recomandă utilizarea unui complex probiotic, în locul unei singure tulpini bacteriene, pentru a asigura beneficii extinse asupra sănătății gastrointestinale și sistemului imunitar.
Trebuie să ne uităm în primul rând la viabilitatea bacteriană, la încărcătura microbiană, câte colonii formatoare de unități sunt pe gram sau pe mililitru. E foarte important de asemenea să fie un complex probiotic și nu o monocultură, adică cu cât sunt mai multe probiotice într-un supliment alimentar, cu atât ne va ajuta mai mult și ne va susține mai mult sănătatea gastrointestinală, dar și sistemul imunitar.
Un alt aspect esențial este asocierea dintre probiotice și prebiotice. Pentru ca probioticele să fie eficiente, trebuie să aibă un mediu propice în care să se dezvolte. Ideal, probioticele ar trebui să fie luate împreună cu prebiotice, fie prin suplimente simbiotice - adică să conțină și pre, și probiotice -, fie prin alimentație. Printre alimentele bogate în prebiotice se numără merele (bogate în pectine), cicoarea și ceapa, care conține inulină.
Un proiect deosebit dezvoltat de colectivul profesorului Dan Vodnar a presupus combinarea a șase tulpini de bacterii probiotice cu inulină, un prebiotic esențial. Prebioticul reprezintă de fapt hrana pentru probiotice, explică Dan Vodnar. Această formulă inovatoare a fost creată pentru a asigura un efect sinergic între bacteriile probiotice și nutrienții necesari supraviețuirii acestora.
În plus, echipa de cercetători a dezvoltat și o băutură probiotică, inițial bazată pe coji de legume și fructe, însă ajustată ulterior pentru a avea un gust plăcut.
Am avut o băutură probiotică pe care am dezvoltat-o din coji de legume și fructe inițial, pentru că cojile de legume și fructe sunt bogate în fibre, dar sunt bogate și în micronutrienți. Noi avem maxim nevoie de micronutrienții aceștia pentru susținerea sănătății. Inițial ne-am gândit așa cumva naiv că vom avea o băutură excepțională. Sigur, din punct de vedere al sănătății a fost excepțională, dar din punct de vedere al gustului n-a fost deloc.
Un alt proiect inovator a vizat crearea unui supliment probiotic sub formă de jeleu destinat copiilor. Fiul meu, Vlad, care acum are 13 ani, la vremea respectivă avea vreo un an și jumătate, își dorea foarte mult să mănânce dulciuri, cum toți copiii își doresc. Astfel, s-a născut ideea unui produs sănătos, cu bacterii micro-încapsulate pentru o mai bună protecție împotriva acidității stomacale.
Deși cercetarea este un pilon fundamental, Dan Vodnar subliniază importanța transferului de tehnologie către piață.
Cred foarte mult că cercetătorii, într-adevăr, nu trebuie să facă altceva decât ceea ce ei cunosc. Însă, asta într-un context în care există o formă de organizare foarte bună, acolo unde rezultatele cercetării pot fi rapid absorbite de către piață. Noi suntem lacunari, deocamdată, la sistemul nostru actual de transfer tehnologic în România. Prin urmare, dacă noi nu ne implicăm și dacă noi nu ne dorim să transferăm un rezultat înspre piață, piața nu va veni. Adică noi nu putem să trăim în continuare într-un turn de fildeș așteptând ca cineva să vină să ne roage, să ne implore, să binevoim a ne transfera rezultatele.
Pe larg - la Știință cu sare și piper, de la ora 14.30. La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizatoare Corina Negrea.