Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

31 Ianuarie 2025, 10:53

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o personalitate, prezentă în show-urile de gătit în Statele Unite ale Americii (...) Ascris și o carte, On Food and Cooking, în care demonstrează foarte simplu cum se pot obține cam 24 de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș de ou”, spune Dan Vodnar, profesor de Chimia alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare la Facultatea de Știința și Tehnologie Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, inițiatorul șicoordonatorul proiectului Știință cu sare și piper (https://stiintacusaresipiper.ro/).

24 de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș de ou? Ce magie trebuie să fie la mijloc? De fapt, nu e nicio magie, e doar chimie!

”În practica comună a gastronomiei, în ultimii ani se utilizează oul ca tare, cu gălbenuș, cu albuș, ca să formezi o maioneză.(...) Dar poți să utilizezi și alte matrici. Poți să utilizezi o matrice foarte proteică, aquafaba, adică spuma care se obține în urma fierberii năutului (...) sau un extract proteic dintr-o plantă, o plantă proteică, inclusiv mazărea, frunzele de la mazăre saude la lucernă”.Dar, mai spune Dan Vodnar, ”ele nu pot fi toate numite maioneze. Conform dicționarului explicativ al limbii române, maioneza trebuie să conțină gălbenuș, ulei, muștar și sare. Aceasta este explicația DEX-ului. Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade. Deci nu este maioneza clasică.

Iar esența este oul, care este celmai complex aliment care există în lumea aceasta. Și are, din punct de vedere nutrițional, un spectru foarte frumos de proteineușor digerabile, de grăsimi, arelecitine, fosfolipide dar șio cantitate destul de mare de apă.

Și este și o sursă excelentă de calorii,dar nu sunt super calorice. Un ou mediu, de exemplu, are până la 80 de kilocalorii.”

La nivel microscopic, s-a văzut deja ”că ouăle au în coajă cam 10.000 de pori.

Și prin porii aceia, de fapt, oul comunică din interior cu exteriorul și din exterior către interior. Nu întâmplător, bătrânii, mai demult, puuneau ouăle în făină. Pentru că blocau, de fapt, porii cu făină și nu exista posibilitatea ca apa din interiorul oului să fie eliberată. (...)Este important de reținut și faptul că ouăle n-ar trebui să fie păstrate pe ușa frigiderului”, mai spune Dan Vodnar.

De ce? Toate răspunsurile la toate întrebările pe care vi le-ați putea pune - în episodul 3 din Știință cu sare și piper!

La Radio România Cultural, de la ora 14.30.

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean , doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor
Știință cu sare și piper 07 Martie 2025, 11:04

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție...

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor
Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Știință cu sare și piper 28 Februarie 2025, 14:30

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

Dr.  Silvia Amalia Nemeș  este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și...

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 12:00
reluare: MAGAZIN RRI PLUS (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru