Ascultă Radio România Cultural Live

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

28 Martie 2025, 11:42

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu soluții inovatoare. Biofilmele active reprezintă o alternativă durabilă la ambalajele convenționale, având proprietăți antioxidante și antimicrobiene care protejează alimentele și contribuie la reducerea deșeurilor. Într-un interviu realizat de Corina Negrea în cadrul emisiunii Știință cu sare și piper, cercetătorii Dan Vodnar și Benedette Teleky au explicat cum funcționează aceste ambalaje revoluționare și ce impact ar putea avea asupra industriei alimentare.

Biofilmele sunt ambalaje realizate din biopolimeri naturali, care înlocuiesc plasticul obișnuit, fiind complet biodegradabile. Aceste biofilme sunt create printr-un proces de deshidratare a unor compuși naturali, precum alginatul de sodiu, glicerolul și extractele din frunze de măslin, care au proprietăți antimicrobiene remarcabile.

Dan Vodnar: “Un biofilm care poate servi ca și ambalaj ca atare, sau poate servi ca și ultim layer dintr-un ambalaj existent. Poate fi o folie alimentară, doar că nu e făcută din plastic, este făcută din biopolimeri, care provin din lumea biologică.”

Un avantaj esențial al acestor ambalaje este capacitatea lor de a proteja alimentele de contaminare. Aceste biofilme funcționează ca un scut natural, prevenind contaminarea produselor și reducând astfel riscul infecțiilor alimentare.

Dan Vodnar: “Listeria, de exemplu, nu se poate dezvolta în interiorul produsului ci la suprafață, pentru că este dornică de oxigen. Și atunci, de ce să adaugi benzoat de sodiu și alte substanțe în interiorul masei de carne, când poți acționa direct pe suprafață? Și aceasta a fost filozofia, să acționăm cu acest biofilm la suprafața acestor bucăți de produse gata pentru consum, pentru a inhiba dezvoltarea listeriei, de fapt acolo unde ea poate să se dezvolte.”

Bernadette Teleky, cercetător și cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, explică faptul că biofilmele sunt adaptate în funcție de produsul alimentar.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestor ambalaje este versatilitatea lor. Ele pot fi folosite pentru ambalarea bomboanelor, a fructelor sau chiar a produselor din carne. Mai mult, unele dintre ele sunt comestibile și pot fi aplicate direct pe alimente prin pulverizare.

“Prin pulverizare, putem aplica biofilme pe căpșuni, de exemplu, care se degradează foarte repede. Este suficient doar să le spălăm ușor și se pot consuma.”

Această tehnologie nu doar că prelungește durata de viață a produselor alimentare, dar poate și semnaliza degradarea acestora prin schimbarea culorii ambalajului. Astfel, consumatorii pot vedea în timp real starea alimentului, evitând risipa alimentară.

Bernadette Teleky este cercetător științific în cadrul USAMV Cluj-Napoca, cu expertiză în biotehnologii alimentare și valorificarea sustenabilă a subproduselor agroalimentare. După finalizarea primului doctorat în inginerie la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a continuat să se specializeze, fiind în prezent doctorand pentru a doua oară, în domeniul Biotehnologiilor Alimentare în colectivul profesorului Dan Vodnar.

“Noi încercăm să producem ambalaje active, care să reducă atât deșeurile alimentare, adică să prelungim viața alimentelor, cât și deșeurile produse în timpul ambalării. Un ambalaj activ ar trebui să aibă proprietăți antioxidante, adică să reducă oxidarea alimentelor, râncezirea, să prelungească viața, de asemenea să aibă efecte antimicrobiene, adică să inhibe anumiți patogeni care pot să apară și de asemenea oxigenul, să nu aibă parte de atâta oxigen, să reducă oxigenul, dar și umiditatea din produs. Acum sunt multe tipuri de ambalaje active care pot să ne arate și starea produsului prin schimbarea de culoare.”

Cercetările în domeniul biofilmelor sunt în plină expansiune, iar echipa de la USAMV Cluj-Napoca testează noi formule pentru diverse tipuri de produse alimentare, de la carne la brânzeturi și legume, mai spune Bernadette Teleky: “Am făcut foarte multe feluri de biofilme, cu integrare de nanoparticule de argint, prin integrarea de extracte din tescovine de mere, frunze de măslin, extracte din coajă de lămâie, resturi de la prelucrarea tomatelor, de exemplu, și aceste deșeuri conțin foarte multe proprietăți benefice.”

De asemenea, cercetătorii explorează metode prin care biofilmele pot fi produse la scară industrială, fără a compromite eficiența lor ecologică și funcționalitatea. Astfel de inovații ar putea revoluționa industria alimentară, reducând atât risipa de alimente, cât și poluarea cu plastic.

“Mă interesează foarte mult economia circulară și încercăm să ne axăm foarte mult pe sustenabilitate, să nu mai producem atâtea deșeuri. Cum știm, din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare, oamenii nu consumă, deoarece se degradează atât vizual dar și gustul. Noi încercăm să prelungim și acest termen de valabilitate.”, mai spune Bernadette Teleky. Activitatea sa de cercetare vizează procese fermentative aplicate pe biomasă agroalimentară, pentru obținerea de compuși bioactivi, biopolimeri și ingrediente funcționale cu aplicabilitate în ambalaje biodegradabile sau produse alimentare inovatoare. A desfășurat stagii de cercetare în Germania, la Helmholtz Centre for Environmental Research, unde a lucrat pe culturi bacteriene anaerobe și analize genetice de mediu. A participat la schimburi de experiență și mobilități academice în Islanda și Norvegia, unde a aprofundat subiecte legate de bioeconomie circulară și sustenabilitate nordică, precum și la numeroase conferințe internaționale, unde a prezentat rezultatele cercetărilor sale privind fermentația și valorificarea bioresurselor.

https://scholar.google.com/citations?user=UmSACAcAAAAJ&hl=ro&authuser=3 , https://orcid.org/my-orcid?orcid=0000-0003-3672-8717.

Este implicată în proiecte de cercetare europene și naționale, cu accent pe sustenabilitate, inovație alimentară și ambalaje active. Dincolo de cercetare, este pasionată de plimbări în natură, muzica și protecția mediului.

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Ascultă live

Ascultă live

22:30 - 23:00
Vocile memoriei
Ascultă live Radio România Cultural
22:30 - 00:00
COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:10 - 23:00
reluare: ÎN PRIM PLAN ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
22:30 - 22:56
Srpska redakcija treca emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Seară de teatru
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri