Ascultă Radio România Cultural Live

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

11 Aprilie 2025, 11:30

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, acolo unde echipa de cercetători condusă de Prof.univ dr. Dan Vodnar a reușit să transpună în practică, adică în produs, cercetări derulate în laborator. Așa a apărut echibioticul, un simbiotic format din șase tulpini de probiotice și un prebiotic natural – inulina.

Dr. Adrian Martău, asistent universitar, cercetător la aceeași Facultate de Știința și Tehnologia Alimentelor și membru în echipa de cercetători a explicat cum se produce acest supliment, cum arată procesul de cultivare, separare și uscare a bacteriilor benefice și de ce e important să ne întoarcem, măcar cu gândul, la obiceiurile alimentare ale bunicilor.

Stația pilot funcționează din 2021 și este complet echipată pentru a reproduce procesele de producție în condiții controlate, scalate de la laborator la volume mai mari. Ceea ce face special acest produs este combinația dintre probiotice – bacterii benefice – și prebiotice – hrana acestora. În cazul echibioticului, prebioticul folosit este inulina, o fibră naturală extrasă din cicoare.

„Prebioticul este hrana probioticelor, de fapt. În cazul nostru, ca prebiotic avem inulina. Foarte multă lume probabil nu știe ce este inulina. Aceasta se regăsește în cicoare. Bunicii noștri consumau cicoare, și de aceea probabil nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal, pentru că deja consumau acel prebiotic luat din acele băuturi surogate de cafea.”

Procesul de obținere a probioticelor implică fermentare, centrifugare, spălare și în final, atomizare – o metodă de uscare extrem de rapidă folosită și la fabricarea laptelui praf pentru bebeluși.

„Biomasa și matricea de încapsulare formată din glucoză și maltodextrină, se pulverizează foarte, foarte fin în camera de atomizare și are loc un proces de uscare aproape instant la temperaturi destul de ridicate, în cazul nostru 115°C. Poate ne gândim că 115°C grade ar putea distruge acele microorganisme. În cazul nostru, este destul de puțin afectat de temperatură prin simplul fapt că procesul este foarte, foarte rapid, undeva la câteva milisecunde, apoi pudra obținută este extrasă și temperatura este redusă și separată într-un ciclon de separare și colectată într-un vas-colector.”

Produsul final este un praf fin care conține șase tulpini diferite de bacterii, fiecare cultivată individual, în condiții specifice.

Fiecare tulpină utilizată de noi, fiecare microorganism, au fost dezvoltate separat și optimizat întreg procesul, și toate condițiile de cultivare, inclusiv mediile de creștere, sunt specifice tulpinii respective. Nu putem folosi același proces pentru toate microorganismele. Unele sunt anaerobe, adică nu au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta.

După ce toate cele șase tulpini sunt stabilizate și uscate, ele sunt amestecate cu inulina, apoi dozate în pliculețe de câte 5 grame. Întregul lanț tehnologic este automatizat, controlat și gândit pentru eficiență și siguranță.

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean , doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor
Știință cu sare și piper 07 Martie 2025, 11:04

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție...

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor
Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Știință cu sare și piper 28 Februarie 2025, 14:30

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

Dr.  Silvia Amalia Nemeș  este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și...

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 12:00
reluare: MAGAZIN RRI PLUS (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru