Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

11 Aprilie 2025, 11:30
Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, acolo unde echipa de cercetători condusă de Prof.univ dr. Dan Vodnar a reușit să transpună în practică, adică în produs, cercetări derulate în laborator. Așa a apărut echibioticul, un simbiotic format din șase tulpini de probiotice și un prebiotic natural – inulina.
Dr. Adrian Martău, asistent universitar, cercetător la aceeași Facultate de Știința și Tehnologia Alimentelor și membru în echipa de cercetători a explicat cum se produce acest supliment, cum arată procesul de cultivare, separare și uscare a bacteriilor benefice și de ce e important să ne întoarcem, măcar cu gândul, la obiceiurile alimentare ale bunicilor.
Stația pilot funcționează din 2021 și este complet echipată pentru a reproduce procesele de producție în condiții controlate, scalate de la laborator la volume mai mari. Ceea ce face special acest produs este combinația dintre probiotice – bacterii benefice – și prebiotice – hrana acestora. În cazul echibioticului, prebioticul folosit este inulina, o fibră naturală extrasă din cicoare.
„Prebioticul este hrana probioticelor, de fapt. În cazul nostru, ca prebiotic avem inulina. Foarte multă lume probabil nu știe ce este inulina. Aceasta se regăsește în cicoare. Bunicii noștri consumau cicoare, și de aceea probabil nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal, pentru că deja consumau acel prebiotic luat din acele băuturi surogate de cafea.”
Procesul de obținere a probioticelor implică fermentare, centrifugare, spălare și în final, atomizare – o metodă de uscare extrem de rapidă folosită și la fabricarea laptelui praf pentru bebeluși.
„Biomasa și matricea de încapsulare formată din glucoză și maltodextrină, se pulverizează foarte, foarte fin în camera de atomizare și are loc un proces de uscare aproape instant la temperaturi destul de ridicate, în cazul nostru 115°C. Poate ne gândim că 115°C grade ar putea distruge acele microorganisme. În cazul nostru, este destul de puțin afectat de temperatură prin simplul fapt că procesul este foarte, foarte rapid, undeva la câteva milisecunde, apoi pudra obținută este extrasă și temperatura este redusă și separată într-un ciclon de separare și colectată într-un vas-colector.”
Produsul final este un praf fin care conține șase tulpini diferite de bacterii, fiecare cultivată individual, în condiții specifice.
„Fiecare tulpină utilizată de noi, fiecare microorganism, au fost dezvoltate separat și optimizat întreg procesul, și toate condițiile de cultivare, inclusiv mediile de creștere, sunt specifice tulpinii respective. Nu putem folosi același proces pentru toate microorganismele. Unele sunt anaerobe, adică nu au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta.”
După ce toate cele șase tulpini sunt stabilizate și uscate, ele sunt amestecate cu inulina, apoi dozate în pliculețe de câte 5 grame. Întregul lanț tehnologic este automatizat, controlat și gândit pentru eficiență și siguranță.