EPISOD 7 - Priviri noi peste lumea veche. Cu scriitoarea Ioana Pârvulescu | PODCAST
29 Decembrie 2024, 23:08
Ioana Pârvulescu:“Unul dintre cei care s-au înșelat foarte tare cu privire la droguri a fost Freud, crezând, la început, despre cocaină că este un dar al Zeilor”
În episodul de astăzi, Anca Mateescu și Ioana Pârvulescu analizează, în detaliu, aspectele controversate ale perioadelor Belle Époque și interbelică, punând accent pe utilizarea și răspândirea drogurilor. Deși aceste perioade sunt adesea asociate cu progresul și strălucirea culturală, ele aveau și laturi mai întunecate, precum proliferarea narcoticelor.
La acea vreme, drogurile erau percepute inițial ca remedii medicinale, folosite pentru calmarea durerilor, având în vedere limitele medicinei secolului XIX. Chiar și Freud promova cocaina, numind-o un „dar al zeilor” datorită efectelor sale benefice temporare, fără a înțelege pericolul dependenței și era inclusă chiar ca ingredient în formula originală a băuturii Coca-Cola.
“Să ne amintim cum era starea medicinei în secolul al XIX-lea. Cele mai multe operații se făceau pe viu, cu oamenii legați de pat. Eventual li se turna pe gât alcool ca să îi zăpăcească, dar se făceau pe viu. Vă dați seama ce dureri aveau acei oameni și cât de dificil era, suferințele fizice erau enorme. Și s-a descoperit că ele pot fi calmate prin diverse droguri. Ei considerau drogurile niște medicamente, calmante sau chiar întăritoare, pentru că unele droguri îți dădeau energie, altele te calmau. Și, de aceea, drogurile nu numai că nu erau interzise, ci erau chiar încurajate prin reclame în ziarele timpului.”
Influența drogurilor se regăsește și în literatură și artă, în poeziile lui Minulescu, operele lui Baudelaire sau romanul „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, unde scriitorii decadenți au descris experiențele drogurilor ca „paradisuri artificiale”. Drogurile erau promovate și în presă, uneori sugerându-se combinarea fumatului cu tablete de bromural pentru efecte calmante și, deși erau considerate soluții pentru suferință și plictiseală, ele au creat probleme de dependență ce au lăsat urme durabile.