EPISOD 5 - Priviri noi peste lumea veche. Cu scriitoarea Ioana Pârvulescu | PODCAST
20 Decembrie 2024, 14:41
Ioana Pârvulescu: “În interbelic, libertatea femeii crește în toate privințele și foarte multe tinere dornice să zboare și-au realizat visul”
În acest episod, Anca Mateescu și Ioana Pârvulescu explorează pasiunea pentru zbor a româncelor din prima jumătate a secolului XX, concentrându-se pe povestea unor figuri emblematice precum Felicia Bădiliță Țigănescu și Ioana Cantacuzino și subliniind realizările lor într-un domeniu perceput inițial ca fiind exclusiv masculin. Felicia Țigănescu, prima femeie brevetată în planorism din România, dădea senzația de control și libertate când zbura.
Ioana Cantacuzino, o altă figură proeminentă, a condus școala de aviație „Mircea Cantacuzino”, numită astfel în memoria fratelui ei decedat în accident de avion. Ea simboliza curajul și emanciparea femeii, trecând de la echitație la pilotaj, și devenind o pionieră în aviație.
“În Belle Epoque, oamenii trăiseră, la sfârșitul secolului al XIX-lea, niște schimbări atât de mari și de fundamentale, încât părea că nimic nu mai este imposibil pentru om. Și aveau această încredere în viitor și în puterile omului, care era cu adevărat nețărmurită. Își dădeau seama că cuceresc din ce în ce mai mult tot ce rămăsese necucerit, că puterile lor cresc. Și una dintre aceste puteri era puterea de a zbura, care era foarte la început. Ei făceau niște lucruri pe care nu le mai moșteniseră. Ori, în momentul în care apare posibilitatea de a zbura, făceau un lucru nou, pe care predecesorii lor nu îl cunoscuseră. Și, bineînțeles, era o epocă de emancipare a femeii, astfel încât femeia începea să facă mai tot ce nu făcuse până atunci și tot ce aparținea strict bărbaților.”
În perioada interbelică, aviatoarele românce au obținut o libertate tot mai mare și au realizat performanțe remarcabile, stabilind chiar recorduri mondiale. Monumentul Eroilor Aerului, construit în 1935, simbolizează recunoașterea curajului aviatorilor, inclusiv al femeilor. Perioada comunistă, însă, a adus și pentru ele multă suferință. Multe aviatoare, printre care Ioana Cantacuzino, au fost marginalizate, trăind în sărăcie și uitare, altele, ca Felicia Țigănescu, au făcut detenție politică. Însă curajul și sacrificiul acestor femei a deschis calea pentru generațiile viitoare, lăsând o moștenire importantă.