EPISOD 3 - Priviri noi peste lumea veche. Cu scriitoarea Ioana Pârvulescu | PODCAST
20 Decembrie 2024, 14:36
Ioana Pârvulescu: “Târgul Moșilor este un loc mitic, dar, în același timp, este un loc literar extraordinar”
În episodul de astăzi, Anca Mateescu și Ioana Pârvulescu povestesc despre Târgul Moșilor din București, un loc emblematic, cu rădăcini adânci în cultura și istoria românească. Târgul Moșilor își are rădăcinile în tradițiile de pomenire a morților, având, potrivit istoricului Ionescu Gion, o posibilă origine în 1632. Alte surse indică faptul că obiceiul ar fi și mai vechi, datând din timpul lui Mircea cel Bătrân, după bătălia de la Nicopole din 1396, când se țineau slujbe pentru soldații căzuți. Denumirea târgului provine de la cuvântul „moși”, care desemnează strămoșii.
“Varietatea de scriitori care au scris despre Moși este extraordinară. Nimeni nu s-a dat îndărăt. Înseamnă că era un loc de neocolit. Era un spațiu care te obliga să-l iei în seamă. Ceea ce e mare lucru. Avea și tradiție. Contează foarte mult tradiția. Un lucru care ține un an, doi, e uitat. Pe când un lucru care trece prin secole, cu adevărat, chiar dacă-și mai mută locul, dar, până la urmă, se fixează, rămâne fixat și în literatură.”
De-a lungul timpului, Târgul Moșilor a devenit un simbol al culturii bucureștene, un spațiu vibrant de divertisment și culoare, unde atmosfera pitorească și personajele excentrice atrăgeau oameni de toate vârstele. Literatura română, prin autori precum Caragiale, Slavici, a contribuit la mitizarea târgului, fixându-l într-o imagine atemporală a bucuriei și nostalgiei.