Profesorul Emil Sîrbulescu: „Ne-au întâmpinat peste tot portretele lui Saddam Hussein, punctele de control ale armatei, un Orient care nu se anunța deloc prietenos”
29 Mai 2024, 12:58
Martorul intervievat de Diana Joicaliuc este Emil Sîrbulescu, profesor universitar la Departamentul de Studii Anglo-Americane și Germane de la Universitatea din Craiova. Emil Sîrbulescu povestește cu umor despre experiența trăită în anii ’80 ca traducător, alături de alți români, pe un șantier din Irak, pe fundalul războiului dintre Irak și Iran. Șantierele deschise de întreprinderile României socialiste aduceau sute de milioane de dolari la bugetul de stat. Era valuta cu care se plătea datoria externă contractată de Ceaușescu.
„Războiul era o realitate, sigur, mai îndepărtată pe șantier, dar foarte concretă la Bagdad. Armata era peste tot, se auzeau împușcături, explozii. Din cauza războiului a apărut o criză de alimente, iar companiile străine care se aprovizionau de pe piața internă nu au putut să mai cumpere alimente în cantități mari. Muncitorii au fost nemulțumiți și au început să protesteze, dar pentru a potoli spiritele, din România au fost trimise imediat câteva tiruri pline cu carne de porc”.
La editura Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale/Biografii a apărut volumul „Cinci ani în Irakul lui Saddam Hussein” de Emil Sîrbulescu.
Fotografii din arhiva profesorului Emil Sîrbulescu.