MARTOR - Clara Flores, actriță: „Când am primit cetățenia română, am simțit că am și eu, în sfârșit, o țară a mea”
24 Octombrie 2024, 14:36
După lovitura de stat din Chile, din 1973, condusă de Augusto Pinochet, România a primit câteva mii de refugiaţi chilieni. Printre ei s-a aflat și Clara Flores, pe atunci, o copilă de zece ani. A ajuns în București împreună cu cei cinci frați și cu părinții, mama, profesoară universitară de limba spaniolă și tatăl, fost decan al Facultății de Litere din Santiago, eliberat după patru luni de închisoare cruntă.
„Lovitura de stat a fost în data de 11 septembrie 1973, iar pe tata l-au arestat în luna decembrie. Așa am aflat eu, la 9 ani, că nu există Moș Crăciun. Frânturile de amintiri de atunci sunt ca niște coșmaruri. Nu pot să uit nici în ziua de azi sirenele de la vapoare care se auzeau foarte puternic. Mult timp mi-a fost frică și de zgomotul făcut de elicoptere”.
Au fost cazați, împreună cu mai multe familii de chilieni, în Drumul Taberei.
„Am avut parte de o primire foarte bună în România. Am trăit frumos în Drumul Taberei. Țin minte că erau două blocuri pline cu chilieni, M18 și M19 și, părinții noștri au reușit să construiască între aceste două blocuri, un Chile mai mic. Sărbătoream Crăciunul, Paștele, Ziua Națională. Acolo, în bloc, am învățat mai multe dansuri tradiționale, astfel încât să nu ne uităm rădăcinile și să nu ne îndepărtăm de tradiții. Cele mai frumoase amintiri ale mele sunt din România.”
În 1987, familia ei a emigrat în Suedia, dar Clara Flores a rămas în țara noastră pentru că și-a dorit să devină actriță, iar în 1995 a obținut și cetățenia română.
Interviul realizat de Diana Joicaliuc, face parte din serialul MARTOR, produs de Radio România Cultural.