Florin Preda Dochinoiu - „Atelierul este spațiul unde creezi, unde muncești, unde trăiești. La mine atelierul este întreaga casă, în fiecare încăpere există câte un șevalet (...)”
05 Noiembrie 2024, 09:50
Pictorul Florin Preda Dochinoiu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Drobeta Turnu Severin. A absolvit studiile de master în arte vizuale la Universitatea din Craiova, specialitate conservare – restaurare. În luna iulie a participat la Salonul Internațional de Arte Vizuale ”Martha Bibescu”, iar de curând, împreună cu Florin Alexandru Preda a vernisat expoziția „Colecționar de cotidian”, iar pe 2 noiembrie 2024 a deschis la Cula Glogoveanu expoziția de grafică „Zboruri confiscate” – o invitație de privi lumea doar cu sensibilitate, zborul fiind adesea o metaforă pentru idealurile înalte.
Astăzi vă invit în laboratorul creației pictorului Florin Preda-Dochinoiu. Ce reprezintă pentru dumneavoastră noțiunea de atelier?
Atelierul este spațiul unde creezi, unde muncești, unde trăiești. La mine atelierul este întreaga casă, în fiecare încăpere există câte un șevalet, dar prefer să lucrez în suflagerie și bucătărie.
Cum ați descrie atmosfera acestui spațiu? Cum l-ați organizat ambiental pentru a vă inspira?
La mine există o dezordine totală în atelier. Eu încerc mereu să aranjez lucrurile și așa am ajuns să ordonez elemente în fiecare lucrare, ca în atelier.
Ce v-a atras spre artele vizuale?
Eu am debutat cu poezie, la vârsta de 13 ani, în revista „Cutezătorii”, având o prezentare semnată de Aurelian Titu Dumitrescu. Întorsătura către pictură, către grafică a fost în clasa a 8-a, când am plecat cu fratele meu în București să citesc poeme la Cenaclu „Confluențe”. În anul acela nu s-a mai ținut cenaclul și el a mers să-l caute pe Florin Pucă pentru că trebuia să ilustreze o carte care urma să fie editată la „Scrisul românesc”. Atunci l-am cunoscut pe Florin Pucă. Era artist plastic, actor, poet. Contactul cu Florin Pucă a fost pentru mine momentul în care brusc m-a făcut să merg către grafică și pictură.
Aveți modele în artele vizuale?
Am puncte de reper, inclusiv artiști contemporani precum: Gheorghe Dican sau Zuzu Catanase. Îmi plac foarte mult Salvador Dalí și pictorul naiv sârb Ivan Generalić. Acestea au fost primele mele puncte de reper în arta contemporană, de unde am pornit, de unde m-am inspirat.
Florin Preda Dochinoiu sunteți absolvent de drept, iar mai târziu ați făcut un master în artele vizuale. Cum ați reușit să vă împărțiți între aceste două zone atât de diferite?
Într-adevăr sunt două zone foarte diferite, dar ele se împletesc uneori, se intersectează, nu îmi pare rău că am mers pe aceste drumuri, pentru că partea de drept mi-a adus disciplină, care apoi m-a ajutat în creația mea picturală și grafică.
Ați fost șeful Poliției Motru. Pictura, în acea perioadă, era un refugiu?
Tot timpul cât am fost polițist pictura a fost un refugiu. A fost o șansă pentru mine că puteam să ies dintr-o lume și să intru într-un alt univers unde puteam face orice, să nu ascult de nimeni, să nu fiu la ordin sau să dau ordine. Îmi făceam doar ordine în propria mea viață, în propriul meu univers.
Ce credeți că vă individualizează?
Eu, de fapt, am anumite teme pe care le folosesc în lucrările mele. În grafică, de obicei, poezia îți dă imaginea, te ajută să creezi imaginea, dar în pictură folosesc anumite teme: timpul, zborul, iubirea, viața, moartea. Acum creația mea e mult mai elaborată. Am păstrat lucrări din perioade anterioare ale creației mele ca să mă compar cu mine în timp și în spațiu, ca evoluție artistică.
Ce ne puteți spune despre o altă zonă artistică preferată, cea a ilustrației de carte?
Ilustrația de carte este fascinantă. Dacă citești poezia, poezia te îndrumă către imagine. Ea îmi dă elementul acela de visare și pot să o transcriu pe hârtie sau pe pânză. Am ilustrat foarte multe cărți de poezie. Cel mai mult am ilustrat creația poetului Nicolae Dragoș și poeziile fratelui meu Constantin Preda. Am ilustrate peste 30 de volume de poezie. Repet, transcriu poezia prin culoare. Le spun poeților că le fur poezia, le fur metaforele și le transpun în imagini plastice.
Florin Preda Dochinoiu, absolvirea unui master în arte vizuale v-a schimbat modul de concepere a unei lucrări?
Da, pentru că am făcut un master de cercetare, de conservare-restaurare, deci într-o zonă dominată de știință, de chimie, de fizică.
Care a fost atmosfera, ce ați simțit la vernisajul primei expoziții?
Eu am venit în Motru unde a fost o altă lume, pentru că la Craiova, în casa fratelui meu, erau seri de poezie. Venea Adrian Păunescu în perioada în care era interzis și găsise un refugiu la Craiova, în casa fratelui meu. Acolo toți veneau, cântau, recitau și plecau. Am venit în Motru și m-am rupt de perioada de boemie. M-am retras și am lucrat. Am lucrat câțiva ani și tot mă rugam de fratele meu să deschid o expoziție la Craiova. A venit odată la Motru, a văzut câteva lucrări și s-a convins că trebuie să deschidem expoziție. M-a ajutat atunci foarte mult regretatul Ion Dobrescu, jurnalist la „Cuvântul Libertății” din Craiova. Prima expoziție s-a numit „Pași pe Cer”. A invitat lumea bună a Craiovei, artiști plastici, jurnalisti. Am fost girat de către Gheorghe Tomosei și de Fănuș Neagu, care aveau o greutate în lumea artistică.
Locuiți în Motru. Cât de iubite sunt artele în această zonă?
Sunt iubite. Eu văd acest lucru în primul rând când organizez Salonul de pictură „Arte Mici”. De 16 ani organizez acest eveniment pentru copiii români de pretutindeni, cu vârste cuprise între 3 și 15 ani. La vernisarea expoziției care are loc pe 24 martie în fiecare an, este o adevărată fericire să vezi copilăria la ea acasă. Premierea copiilor în Catedrala Ortodoxă din Motru este o divină. Anual se înscriu 600-700 de mici artiști, cu peste 1000 de lucrări. Din Republica Moldova, anul acesta, au fost 258 de artiști înscriși. Am avut din: Spania, Marea Britanie, Germania, Franța, Serbia și Bulgaria.
Revenim la Motru. Ne aflăm în perioada în care mineritul a dispărut. Ce pot oferi aceste locuri din zona Motrului din punct de vedere artistic, istoric, dar și turistic?
Din punctul meu de vedere cărbunele la Motru o să fie doar cărbune pe hârtie în perioada următoare. Arta va continua la Motru, pentru că sunt copii și artiști foarte talentați. Zona are potențial turistic. În apropiere este Cula Glogoveanu, refăcută. Locul tinereții lui Tudor Vladimirescu. El a locuit în Cula Glogoveanu și a administrat domeniul Glogovenilor. În apropiere este Mănăstirea Tismana. Este Hobița unde s-a născut Constantin Brâncuși.
Cât de răspândite sunt pasiunile artistice în rândul polițiștilor?
Sunt foarte mulți artiști care au îmbrăcat haina de polițist, de pompier. La nivelul Ministerului de Interne chiar a funcționat o asociație a pictorilor amatori. Într-un an s-a făcut o tabără de creație la Băile Felix, organizată de generalul de atunci de la șefia Direcției de Cultură a Ministerul de Interne - Constantin Codiță.
Ce vă aduce cea mai mare bucurie în calitate de artist vizual?
Să bucur ochiul și sufletul privitorului.
Care este perioada artistică preferată din istoriea artelor vizuale?
Pentru mine arta contemporană, ultima perioadă, pentru că ai acces la tot felul de tehnici și stiluri și sunt foarte mulți artiști buni de la care ai ce să înveți.
Care este maestrul pe care îl apreciați cel mai mult?
E o întrebare foarte dificilă pentru că sunt mulți artiști pe care îi apreciez și dacă amintesc numele unuia, s-ar supăra celălalt. Dar haide să vă dau câteva exemple din arta noastră contemporană: Mircia Dumitrescu, Alina Roșca, ca graficieni, ca pictor, l-aș aminti pe Gheorghe Dican, chiar dacă nu avem stiluri asemănătoare, iar ca artist performer aș numi-o pe Suzana Fântânariu.
Aveți un scriitor preferat?
Pe fratele meu, poetul Constantin Preda și fiii acestuia: Romulus și Daniel Preda, care sunt poeți foarte talentați.
Ce alte pasiuni, hobby-uri aveți?
Poezia. Mai cochetez din când în când. Dar n-am reușit șă public niciodată un volum de versuri. Am poeme pe care le-am strâns de-a lungul timpului și m-am gândit că poate în perioadă următoare aș putea ilustra o carte de Florin Preda Dochinoiu.
O lucrare semnată de Florin Preda Dochinoiu a fost câștigată prin tragere la sorți de Marilena Popescu din Găești.