Născut în România - Muntele din lăuntru şi lupta cu limita. Invitat: alpinistul Contantin „Ticu” Lăcătuşu
13 Ianuarie 2024, 06:00
Invitatul ediţiei de duminică, 4 decembrie 2022, al emisiunii Născut în România, este alpinistul, geologul şi documentaristul Contantin „Ticu” Lăcătuşu, primul român pe Everest, primul pămîntean după Reinhold Messner care a reuşit în aventura cuceririi celor mai înalte şapte vîrfuri ale Terrei: Everest, Elbrus, Kilimanjaro, McKinley, Mount Vinson, Aconcagua şi Karstensz Pyramid. Domnia sa are la activ şi alţi optmiari, după cum urmează: în 1999, Dhaulagiri, vîrful premergător nord-estic (8 140 metri), ascensiune solitară; în 1998: Cho Oyu (8 201 metri), prima expediție integral românească învingătoare pe un vîrf de peste 8000 m, fără oxigen suplimentar; în 1992, Broad Peak (8 051 metri), premieră românească pe un vîrf de peste 8.000 metri. Ticu Lăcătuşu a realizat şi trei încîntătoare filme documentare: în 1996: „Alison Hargreaves – Regina Everestului”, în 1997, „Alaska – Ultima Frontiera” şi în 2003: „Țara Șerpașilor – Lumea de dincolo de nori” (împreună cu soţia sa, realizatoarea TVR, Irina Păcurariu).
Personalitate complexă şi fire aventuroasă, dovedind calităţi fizice şi morale ieşite din comun, perseverent, curajos şi calculat, acest împătimit al muntelui a ajuns să elaboreze o filosofie proprie cu privire la semnificaţia ascensiunii la altitudine, una originală şi mergînd cumva pe linia deschisă de Reinhold Messner, alt mare gînditor al experienţei montagnarde ca stil de viaţă.
După cum vom vedea, după experienţa şi învăţămintele acumulate, Ticu Lăcătuşu are toate motivele şi argumentele să definească într-o manieră personală alpinismul „Alpinismul este atît de complex, încît se spune că este mai mult decît un sport. Coordonarea perfectă între abilitățile fizice și calitățile psihice este esențială, pe lîngă pregătirea tehnică și tactică, strategie, experiență și logistică. Dacă în alte sporturi, primordiale sînt viteza, forța sau capacitatea de reacție, în alpinism este nevoie de o mare capacitate de efort pe termen lung, prin urmare, rezistența fizică și în același timp, psihică, devin o condiție obligatorie. O expediție serioasă poate dura peste o lună, în condiții de izolare, vreme extremă, aer rarefiat, resurse minime și riscuri la tot pasul. Puterea de a rămîne motivat în acest context ostil poate fi cheia spre succes” (Fragment dintr-un interviu publicat în CooltNeamţ).
Realizator Valentin Protopopescu