Oaza de muzică: Invitaţi – LUBNAN BAALBAKI şi RAMI KHALIFE
15 June 2017
O zi până la concertul Kings of Leon
16 June 2017

Pianista Mădălina Pașol, pe scena Teatrului Naţional București, pentru un recital din 10 compoziții muzicale clasice

Pe 18 iunie 2017, remarcabila pianistă Mădălina Pașol va urca pe scena Teatrului Naţional București pentru a interpreta în primă audiție un recital format din 10 compoziții muzicale clasice, semnate de compozitorul Dan Popescu

Dan Popescu este un nume nou (o prezență aproape excentrică) în lumea muzicii clasice, însă cu pasiune înnascută pentru muzica cultă, pasiune care a trasformat un om din lumea afacerilor, într-un adevărat artist, aflat acum la lansarea primului album de compoziție.

Dan Popescu și-a început studiile de pian în cadrul Scolii de Muzică nr. 5. din București, sub îndrumarea Profesorului Compozitor, Liviu Dandara. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o mai tarziu, alături de Profesorul Dumitrescu. După mai bine de 40 de ani, acesta își începe cariera de compozitor la cel mai frumos îndemn, cel al fiicei sale, asa cum se poate vedea și din declaraţia sa:
“Iniţial, exemplul mi-a fost dat de fiica mea, care a creat în mod neasteptat o prima compoziţie dedicată… mie, un moment foarte emoţionant. De multe ori, mă așez în faţa pianului, pornesc într-o direcţie și descopăr o fraza sau un crampei de masura – de acolo poate porni o intreaga melodie. De cele mai multe ori însă, rafinarea unei piese este o căutare de-a lungul mai multor luni, o muncă, un obiectiv de a parcurge anumite fraze, direcţii armonice sau linii melodice. Dar întotdeauna, inspirația vine chiar de la instrumentul la care compun – pianul. Vibraţiile sale, sunetul polifonic și armoniile, cumva, îmi direcţionează urechea, mâna? Este greu de spus…”

Printre cei care au contribuit la această frumoasă redescoperire și la definirea sa ca și compozitor se numară și nume cunoscute în lumea muzicii, precum: Profesor Univ. Dr. Dan Dediu și Conf. Univ. Dr. Dragos Calin.

Compozitorul nu se sfieşte în a-şi recunoaște caracterul puternic influenţat de compozitorii perioadei romantice, indiferent dacă sorgintea citată sau amintită este de pe plaiuri mioritice sau din muzica altor școli naţionale.

“Lucrările sale deosebit de plăcute, cu o armonie caldă și ritmuri extrem de interesante, unele deosebit de complexe, sunt dovada vie că pasiunea nu cunoaște limite și nici opreliști! Cunoscându-i talentul și tenacitatea, sunt convins că primul concert cu lucrări din creația sa este doar un început și sunt bucuros de faptul că voi fi prezent la acest eveniment, ce consemnează prima audiție și prima ieșire la rampă a creatorului!” declara Conf. Univ. Dr. Dragos Calin.

Mădălina Pașol reprezintă, fără îndoială, un nume sonor, atât în România cât și în străinătate, cu numeroase premii la activ și o activitate ca pianist concertist pe scenele importante din Europa și Asia, fiind invitată ca jurat al concursurilor de pian naționale și internaționale.

În Germania, Mădălina Pașol se remarcă prin colaborarea cu Filarmonica din Berlin sau Orchestra Operei Comice din Berlin, iar concursuri precum ARD Munich și înregistrările pentru Deutschland Radio și RBB Kulturradio Germania demonstrează abilitățile excepționale ale pianistei.

 “Compozitorul Dan Popescu este imaginea omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieţii ajunge sa dea importanta cuvenită pasiunii pentru compoziție, creația sa fiind interesantă atât pentru ascultători cât și pentru interpreţi”, a declarat pianista Mădălina Pașol.

Piesele selectate în concertul Portret reprezintă o selecţie din creația de început, extrase din ciclurile de Nocturne și Preludii care însumează 24 de compoziţii. Pentru variaţia programului, compozitorul a selectat și cateva piese cu un caracter diferit: 2 barcarolle, un vals și o bagatela cu dedicaţie specială fiicei sale, care i-a deschis acest drum.

Concertul Portret va fi însotit de lansarea primului album, format dintr-o colecţie de 6 opere, album ce poartă un nume reprezentativ pentru descoperirea acestei noi vocaţii și anume “Revelation”. Compozitorul Dan Popescu și talentata pianista, Mădălina Pașol au lucrat împreună pentru inregistrarea acestui album, cu convingerea transmiterii pentru prima dată catre public a pasiunii lor pentru muzică și frumos.

“Concertul Portret este momentul adevărului – confruntarea cu un public mai larg și cu reacţia audientei la compoziţiile mele. Desi creaţia mea nu are motive ulterioare sau comerciale, cred ca pentru orice artist, daca îmi permit să ma consider asa, reacţia și eventual aprecierea publicului este esenţială în evoluţia viitoare. Albumul cu piese selectate din concert este și acesta o premieră pentru mine și, în plus fată de experienta din studioul de înregistrare sau a producţiei unui album, a vedea rodul propriei creaţii transpus într-un produs final rezonează atât cu compozitorul cat și cu omul de afaceri din mine.” declară Dan Popescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *