Cursuri pentru o vară înţeleaptă, în iunie şi iulie
9 June 2017
Azi la Radio România Cultural: Născut în România – O expoziție bine venită care readuce în atenție un mare artist
10 June 2017

Pentru prima dată în Oază, soprana ELENA BOTEZ

Pentru prima dată în Oază, am avut bucuria să pot face un interviu în direct cu soprana ELENA BOTEZ, eminentă profesoară de canto! Ieri a împlinit 92 de ani şi este aniversată minunat de #CelliaCostea printr-un concurs ce îi poartă numele.
Energia Doamnei Botez este incredibilă şi contagioasă. Iar reverenţa recunoştinţei – gestul Celliei Costea de a organiza un concurs cu numele profesoarei sale – merită admiraţia noastră. Mai jos, câteva date despre soprana Elena Botez dar şi o fotografie cu Cellia Costea in rolul titular din Madama Butterfly interpretat la începutul lui iunie în Atena, Theatro Irodou Attikou.
Elena Botez s-a născut la Piatra Neamţ la 7 iunie 1925 și a urmat cursurile Colegiului Național ”Calistrat Hogaș”. Aici a avut-o profesoară de muzică pe Sidonia Hogaș – fiica scriitorului Calistrat Hogaș.
A absolvit Academia Regală de Muzică din București unde a avut îndrumători de seamă: a studiat canto cu Lavinia Vrăbiescu-Vaţianu, arta liedului cu Constantin Stroescu, armonia cu Marţian Negrea și teoria muzicii cu I.D.Chirescu.
Timp de trei ani a fost solista Teatrului de Operetă ”Ion Dacian” din București. De asemenea, a fost prim-solistă a Operei Naționale Române din Timișoara, abordând cele mai dificile roluri de soprană de coloratură. 
După ieșirea la pensie, Elena Botez s-a reîntors la Piatra Neamț, unde, începând cu anul 1991, o găsim la catedra Liceului de Arte ”Victor Brauner”.

Printre realizările profesoarei Elena Botez se pot remarca cele peste 30 de premii la Olimpiada Națională de Muzică și cele peste 100 de premii la concursurile naționale și internaționale de canto clasic obținute de elevii Liceului de Arte ”Victor Brauner”, plus 60 de absolvenți de Conservator din țară și străinătate.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *