Idei in nocturnă- Pagini de Istorie: Benone Damian, un virtuoz violonist
2 January 2018
CARTEA JUNGLEI, la Sala Mare
3 January 2018

PE BARICADE – POVEŞTILE DE VIAŢĂ ŞI MĂRTURIILE LUPTĂTORILOR EVREI ROMÂNI ÎN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL

Miercuri, 10 ianuarie, de la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat vă invită la un spectacol-lectură şi o discuţie despre participarea evreilor români în Brigăzile Internaţionale care au luptat în războiul civil spaniol.

În războiul civil spaniol din 1936-1939 s-au înrolat în brigăzile internaţionale pentru apărarea Republicii legitime spaniole împotriva armatelor fasciste şi 400 de voluntari români, dintre care o bună parte evrei. Chiar dacă demersul lor de a apăra statul democratic spaniol a fost unul legitim, steagul sub care s-au înrolat (Brigăzile Internaţionale fuseseră înfiinţate din iniţiativa Uniunii Sovietice, prin intermediul Cominternului), cât şi evoluţiile biografice ale unora dintre ei în timpul regimului socialist, au condus la un proces de obnubilare în memoria colectivă de după 1989. Însă poveştile de viaţă ale acestor voluntari, dintre care mulţi şi-au pierdut viaţa în lupta contra fascismului, sunt de cele mai multe ori poveşti eroice despre sacrificiu şi luptă pentru idealuri şi merită să fie cunoscute şi dezbătute.

Astfel, în cadrul unui spectacol-lectură, vor fi citite fragmente din autobiografii şi scrisori către familie ale interbrigadiştilor evrei şi va avea loc o discuţie cu istoricul dr. Mihai Burcea, autorul tezei de doctorat Luptând pentru o iluzie. Voluntari români în brigăzile internaţionale din Spania.

Evenimentul este parte din Ticun Olam – program de teatru pentru dreptate socială, coordonat de David Schwartz şi Andreea Vălean la Teatrul Evreiesc de Stat.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile!

Mai multe informaţii despre programele şi activităţile Teatrului Evreiesc de Stat puteţi afla de pe site-ul nostru www.teatrul-evreiesc.ro sau de pe pagina de Facebook www.facebook.com/teatrulevreiesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *