Pastila antistres - Tulburarea de personalitate evitantă
09 Iunie 2020, 07:06
*Informațiile din acest articol sunt strict educative. Această înregistrare nu are scopul de a preveni, diagnostica, trata sau vindeca nici o afecțiune.
Ai întâlnit vreodată o persoană care evită activitățile profesionale care presupune un anumit nivel de socializare din cauza fricii de a fi criticat dezaprobat sau respins? În acest caz posibil să fi întâlnit o persoană cu tulburare de personalitate evitantă.
Aceste persoane se simt confortabil cu obiceiurile, cu repetiția și rutina și preferă lucrurile cunoscute în detrimentul celor necunoscute. Au loialitate puternică față de familie și față câțiva prieteni apropiați.
......
Obiectivul terapiei în tulburarea de personalitate evitantă nu este eliminarea dispoziției de tristețe, frică sau a tendinței de izolare ci creșterea toleranței evitantului la emoțiile negative. Tratamentul presupune stabilirea unei alianțe terapeutice întemeiate pe încredere susținută și identificarea și discutarea gândurilor și convingerilor disfuncționale a le evitantului în legătură cu această relație mai ales în anticiparea respingerii. Relația de lucru cu psihoterapeutul este echivalentul unui laborator pentru testare a convingerilor înainte ca evitantul să-și testeze convingerile în alte relații iar terapia reprezintă un mediu protejat pentru testarea unor convingeri noi.
Pentru a-i învăța pe evitanți să facă față depresiei, anxietății sau altor tulburări conexe stării lor, se intră într-un „cantonament psihoterapeutic” de durată în care, pe lângă vindecarea propriei povești se face un training ce cuprinde tehnici de management al stărilor emoționale și un training de abilități sociale ce cuprinde instrucțiuni privind metodele conversaționale, dezvoltarea asertivității și tehnici din managementul conflictelor.
Dacă în drumul vostru întâlniți o persoană cu tulburare de personalitate evitantă spuneți-i că există o șansă, ca prin terapie ea să câștige lumea socială pe care și-o dorește, în taină, în adâncul inimii.
O zi frumoasă vă doresc! Cu bine!
Roxana Alexandra POPA
Psiholog clinician și psihoterapeut
Bibliografie
Len Sperry, (2018), Tulburările de personalitate din DSM-5, București, Editura Trei
Aarron Beck, Arthur Freeman, Denisa D. Davis și colaboratorii, Terapia cognitivă a tulburărilor de personalitate, Cluj Napoca, Editura ASCRRubrică realizată de Roxana Alexandra POPA și coordonată de Mihaela Ghiță