Spaţii europene în Viena – Tur ghidat în capitala Austriei
6 October 2016
Lucian Ban & Elevation: Songs from Afar – concert de inaugurare a seriei Chamber Jazz la Universitatea Transilvania din Brașov
7 October 2016

PARSIFAL de Richard Wagner – două spectacole-eveniment, cu artiști de talie mondială, în deschiderea de gală a stagiunii Ateneului

 

Christian Badea, cel mai important dirijor de operă român din lume, împreună cu Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”, realizează două spectacole unice cu  Actul I din opera PARSIFAL, de Richard Wagner. Apreciat drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului, concertul-spectacol Parsifal va avea loc în zilele de 7 și 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, și reprezintă deschiderea de gală a stagiunii de concerte a Filarmonicii «George Enescu».

Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni din lume.

Cele două concerte-spectacol oferite de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» și Institutul Cultural Român, sunt realizate datorită strânsei colaborări cu parteneri deosebiți, care susțin și finanțează în mod determinant acest proiect. O importanță primordială o are colaborarea cu KMG International (Rompetrol) Azamat Zhangulov Senior VP –  Partener Principal al proiectului.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Ateneului Român. Abonații Filarmonicii „George Enescu“ au rezervate bilete până în data de 23 septembrie, la un preț special de 100 de lei pentru un bilet. Ceilalți iubitori de muzică pot cumpăra bilete la prețul de 150 lei.

 Christian Badea: „Cultura nu este o pomană!”

„România are o tradiţie culturală excepțională, care însă a fost uitată și neglijată. În perioada 1922 – 1942, de exemplu, la Bucureşti veneau în mod regulat, în stagiunea Filarmonicii, cei mai mari artiști ai lumii.

Nu era vreun eveniment special sau vreun festival, ci modul normal în care muzicienii români colaborau regulat, în timpul anului, cu nume de legendă. Totul, în fața unui public avizat și pasionat, cu o contribuție imediată, constructivă și de lungă durată la educația multor generații de tineri muzicieni români.

În ziua de azi nu sunt înțelese avantajele unei experiențe culturale bogate, de înalt nivel, și ale unei educații pe măsură. Suntem obsedați de „branding”, de evenimente sclipitoare și de scurtă durată, cu o foarte mică semnificație socială. Este o abordare neconstructivă, care a creat în timp o decădere clară a nivelului calitativ al fenomenului cultural în România.

Cultura trebuie să se bazeze pe tradiția de excelență care a existat în România și să devină parte integrantă a societății – nu un fenomen de consum sau un „trend”.

Cu o susținere financiară relativ mică față de alte sectoare ale economiei, cultura poate aduce importante dividende economice, sociale și de educație, fapt dovedit în multe țări. Cultura nu este o pomană!”, a declarat diijorul Christian Badea.

E.S. Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania, este președintele de onoare al Richard Wagner Society Romania

Proiectul PARSIFAL LA ATENEUL ROMÂN a fost inițiat în luna mai 2015, atunci când Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu», a prezentat două spectacole cu Actul III din opera lui Richard Wagner. Cele două spectacole s-au bucurat de un succes uriaș, ceea ce a determinat continuarea proiectului.

Cu ocazia concertelor din 7 si 8 octombrie va fi lansată Societatea RICHARD WAGNER SOCIETY ROMANIA – o platformă de dialog cultural și forum de informare și întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner, o invitație pentru cei pasionați de muzica lui Wagner din țară și din străinătate de a participa la evenimentele din București.

Președinte de onoare al Societății Wagner România este E.S. domnul ambasador al Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk.

Pentru crearea unei tradiții wagneriene

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei și Corului Filarmonicii «George Enescu», cu cea mai elevată creație a lui Wagner și reprezintă o oportunitate de perfecționare la un nivel artistic de excelență.

Soliștii wagnerieni de reputație mondială – Stefan Vinke, Petra Lang, Eric Halfvarson și Bela Perencz – care participă la concertele-eveniment cu Parsifal de Richard Wagner la Ateneul Român, din 7 și 8 octombrie 2016, vor susține o serie de masterclass pentru artiștii români interesați de repertoriul wagnerian.

Cursurile, care vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiție și o școală a interpretării wagneriene în România, sunt oferite gratuit de Fundația Română pentru Excelență în Muzică și se vor desfășura în ziua de 6 octombrie.

Repetiția generală, dedicată generației tinere

Una din particularitățile proiectului Parsifal la Ateneu este faptul că repetiția generală a spectacolelor-eveniment cu actul I din «Parsifal» (5 octombrie la ora 19, Ateneul Român) va fi dedicată generației tinere de elevi și studenți.

„Tinerii, deşi sunt obişnuiţi să aculte pe mobil piese muzicale care durează între trei şi patru minute, sunt, paradoxal, deja familiarizaţi cu lumea legendelor si a miturilor lui Wagner prin experiențele pe care le-au avut cu filme și seriale precum Lord of The Rings, Game of Thrones sau Star Wars – cu subiecte similare operelor wagneriene.

Muzica lui Wagner este infinit superioară coloanelor sonore ale acestor filme și, împreună cu elementele vizuale, de teatru, ale spectacolului PARSIFAL, le va crea o experiență copleșitoare, live, pe care nu o vor uita”, mai spune Christian Badea.

Artiștii din distribuția spectacolelor-eveniment Parsifal Actul I de Richard Wagner

«Parsifal» creează un cadru excepțional de strânsă colaborare colegială între cei mai importanți artiști internaționali ai repertoriului wagnerian și muzicienii români, în primul rând membrii Orchestrei și ai Corului Filarmonicii «George Enescu», dar și cântăreții soliști români participanți la spectacole.

Pe scena Ateneului Român se vor afla:

ORCHESTRA ȘI CORUL FILARMONICII “GEORGE ENESCU”

Dirijor – CHRISTIAN BADEA

Soliști

STEFAN VINKE – Parsifal

ERIC HALFVARSON – Gurnemanz

PETRA LANG – Kundry

BELA PERENCZ – Amfortas

MARIUS BOLOS – Titurel

IONUT POPESCU – Primul Cavaler

IUSTINIAN ZETEA – Al doilea Cavaler

IULIA ARTAMANOV – Primul Scutier

SIDONIA NICA – Al doilea Scutier

LIVIU INDRICAU – Al treilea Scutier

ADRIAN DUMITRU  – Al patrulea Scutier

SIDONIA NICA – O voce din cer

Dirijorul Corului – ION IOSIF PRUNNER

Corul de copii Radio – dirijorul corului – VOICU POPESCU

Elevi și eleve de la Liceul de coregrafie «Floria Capsali» și de la școala «ArtMusic»

Concept regizoral și realizare scenică: CHRISTIAN BADEA

Le mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri!

Publicul român se va bucura de cele două spectacole-eveniment datorită strânsei colaborări cu inimoșii parteneri și sponsori ai evenimentului. KMG International (Rompetrol) este partenerul principal al proiectului „Parsifal la Ateneu”.

Alți parteneri importanți ai acestui proiect sunt: Institutul Cultural Roman, AFCN, firma de avocatură Clifford Chance Badea și firma FIVE’S – Creative Partner.

Evenimentul este organizat cu sprijinul ARCUB.

Acestor parteneri li se alatură mulți alți sponsori, între care MasterCard, Wuerth România, Noventis, Deutsche Bank, Banca Transilvania, Firma de avocatură Bulboacă și Asociații, Vincon, Career Advisor și alții.

Partener PR: Tudor Communication

Parteneri media ai proiectului: Agerpres, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Digi24, DigiFM, News.ro, HotNews, România liberă, Nine O’Clock, Sette Giorni, Business Woman, Cariere, Avantaje, LiterNet, Men’s Health, Marie Claire, National Geographic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *