Perioada monarhiei în istoria României
11 May 2017
În urmă cu 1904 ani (113 d.H.), la Roma, în forumul nou construit, a fost inaugurată Columna lui Traian
12 May 2017

Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani

Asociația SINAPTICA anunță începerea proiectului cultural „Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani”, realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinţi și Liceul de Artă „I.Șt. Paulian” din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se derulează între 15 mai și 15 noiembrie 2017 şi are drept scop punerea în valoare a unui monument istoric de clasă A situat în mediul rural, Palatul Pleşa.

 

Palatul neoclasic Ghe. Pleșa este un monument istoric de o factură specială, aflat în centrul comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți. A fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră neoclasică, asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța. După 1948 a fost folosit ca sediu pentru o Staţiune de Maşini şi Tractoare, iar în prezent se află în proprietatea primăriei locale. Prin acest proiect, Asociaţia Sinaptica şi autoritatea publică locală urmăresc să aducă în atenţia publicului acest monument istoric neobişnuit pentru spaţiul rural românesc şi să pună în practică o serie de măsuri în scopul evitării degradărilor ulterioare ale monumentului istoric „Palatul neoclasic Ghe. Pleșa”.

 

Întrucât în prezent imobilul este nefolosit, fără ferestre şi cu o porţiune din acoperiş deteriorată, activităţile proiectului vor include igienizarea monumentului istoric și efectuarea unor minime lucrări de întreținere. Primele măsuri de punere în valoare a Palatului Pleşa sunt cele două tabere ce vor fi organizate în luna august în Obârşia de Câmp, la care sunt invitaţi să participe studenţi arhitecţi, artişti plastici şi elevi ai Liceului de Artă „I.Şt. Paulian” din Drobeta Turnu-Severin. Rezultatele celor două tabere vor fi prezentate publicului sub forma unei expoziții permanente de artă plastică în aer liber în curtea palatului.

 

Alăturăm acestui comunicat apelul deschis pentru participare la tabăra de arhitectură din perioada 1-7 august 2017 şi cel pentru tabăra de artă plastică din perioada 8-13 august 2017. Cei interesaţi pot să-şi depună candidaturile până la 15 iunie 2017.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul „Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani” puteţi consulta documentul alăturat, site-ul web al Asociaţiei Sinaptica şi pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/palatulplesa/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *