ProEtnica 2019 – Festival Intercultural Sighişoara
25 July 2019
The Mono Jacks la Cetate
25 July 2019

PALATUL DINTRE APE AL REGINEI

Palatul Reginei Maria astăzi, fotografii din arhiva Ziarului Info Sud-Est, Constanta

Interviu cu istoricul Florin Anghel, Facultatea de Istorie, Universitatea ”Ovidius” din Constanța.

O vară blândă, cu cer senin și o mare cu irizări de turcoaz – Marea Neagră.

Oameni veniți de pretutindeni, din toate colțurile țării și de peste hotarele ei, străbat faleza din Mamaia.

La fiecare pas, simțurile sunt stârnite spre plăcere și gândul se mângâie cu desfătarea vacanței, când toate par să fie la îndemână și permise.

Dincolo de ziduri de piatră, întrevăzută prin frunzișul rebel, o clădire atrage privirea trecătorului grăbit. O comoară nebănuită așteaptă să fie descoperită și, ca printr-un tunel al timpului, să-l poarte pe cel îndrăzneț în vremuri în care speranța se odihnea într-o lume cu rânduială.

Am ajuns de curând și eu la mare, a noastră, poate uneori uitată de români, dornici de orizonturi noi și mai depărtate. Așa că am pornit cu tălpile prin nisipul fin de-a lungul falezei…când am ieșit ”la drumul mare”, prin mulțimea de oameni înfometați de lume, am pornit pe un traseu imaginar, urmând pașii Reginei Maria. Și cum căutam la întâmplare să descopăr ceva, am observat deodată un locșor în care erau expuse fotografii cu amprenta istoriei…iar când m-am apropiat mai mult, m-am bucurat să mă aflu exact în fața Palatului Regal pe care-l căutam.

Câțiva oameni poposiți în fața unei expoziții inedite, alți câțiva dornici să povestească m-au atras și pe mine.

Istoricul Florin Anghel, profesor la Facultatea de Istorie ”Ovidius” din Constanța și jurnaliștii de la ziarul regional Info Sud-Est ofereau trecătorilor informații precise dar și învăluite în emoția pasiunii lor pentru patrimoniul românesc.

Așa am decis să realizez interviul pe care vi-l ofer aici și să adaug câteva dintre informațiile pe care le-am aflat și eu de la colegii mei constănțeni care au investigat dosarul Palatului Regal din Mamaia.

Expoziția Palatul Reginei, aflată pe faleza din Mamaia în zilele de 18-20 iulie a fost pusă la cale pentru a spune trecătorilor estivali povestea unuia dintre cele mai negre episoade de distrugere a patrimoniului cultural și istoric românesc de la malul mării.

Expoziția face parte din campania ziarului Info Sud-Est de informare și conștientizare a situației în care se află Palatul Regal din stațiunea Mamaia.

Construit la inițiativa Reginei Maria, între anii 1924-1926, Palatul Regal este astăzi în ruină, după ce a fost compărat pe două parale, transformat în club, exploatat sălbatic și apoi incendiat. Un dosar voluminos și multă vreme amânat urmează să fie totuși rezolvat în această toamnă și soarta acestui monument istoric poate să fie schimbată.

Regina Maria și patru regi ai României și-au liniștit sufletul în grădinile palatului aflat cu o aripă spre Lacul Siutghiol și alta spre Marea Neagră.

Constanța păstrează trei reședințe regale: Palatul Regelui Carol I, astăzi sediul Tribunalului Constanța, Cuibul Reginei Elisabeta, astăzi sediul Muzeului Portului Constanța și Palatul Reginei Maria din Mamaia.

Înainte să fi ctitorit reședința de la Balcic, Regina Maria a dat viață visului ei de a-și asculta inima în liniștea dintre ape, la Mamaia.

Casa este o frumusețe. Este spelndid construită, cu acoperișul potrivit, cu țiglele potrivite și fără detalii nereușite”, evalua, încântată Regina Maria opera arhitectului Mario Stoppa.

Palatul se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns și multe tufe de trandafiri, alături de florile specifice plaiurilor dobrogene, cu un bazin cu apă dulce adusă din lac, alei pietruite, toate acestea într-un aranjament orânduit după ”canoanele” nobile ale vremii de către Antonio Moraldo și Carlo Actis. Întreaga reședință era înconjurată de zidul de piatră dobrogeană, dar cu deschidere dublă spre țărmul mării și spre lacul Siutghiol.

În palatul acesta au locuit în vremuri mai bune și Regele Mihai cu mama sa, Regina Elena. Au venit aici în vacanțe Regina Sofia a Greciei, Regina Mărioara a Iugoslaviei, Philip, Ducele de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Angliei.

Deseori, pe plaja din Mamaia, Regina Maria obișnuia să pună la cale, de-a lungul țărmului sălbatic, întreceri cu cai.

Dar vremurile s-au schimbat și din 1944 până în 1948, palatul a devenit dormitor pentru soldații sovietici care ocupaseră Dobrogea. Acum, Palatul Regal arată chiar mai devastat decât atunci.

Abia în septembrie 2018, Ministerul Culturii a început demersurile pentru recuperarea monumentului istoric. Condus atunci de ministrul George Ivașcu, ministerul rsponsabil cu patrimoniul cultural românesc a dat în judecată pe proprietarii clăderii și a cerut anularea contractelor de vânzare-cumpărare întocmite abuziv la începutul anilor 2000 pe suma derizorie de 90.000 euro.

Cei care au lansat campania media de recuperare a acestui edificiu de patrimoniu de importanță națională și internațională speră ca după clarificarea statutului juridic al palatului să poată identifica surse de finanțare pentru restaurarea lui. Cu toate acestea, mobilele englezești, porțelanurile venețiene, tapiseriile rare, colecția de covoare basarabene a Regelui Ferdinand și colecția de acuarele a familiei imperiale a Rusiei nu vor mai putea fi recuperate.

Nădăjduim ca măcar memoria acestui loc să fie recuperată și românii care-și vor îndrepta pașii în viitor spre malul românesc al Mării Negre să descopere un loc cel puțin la fel de fermecător ca și cel de la Palatul Reginei Maria din Balcic.

N.B.

Palatul Reginei Maria se află în centrul stațiunii Mamaia, în imediata apropiere a telegondolei și în vecinătatea casei cu minaret a prințului Barbu Știrbei.

Expoziția Palatul Reginei se află încă la Hotel Intim, în centrul vechi al Constanței, pe strada Nicolae Titulescu la numărul 9.

Informațiile și fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de către jurnaliștii de la ziarul regional Info Sud-Est din Constanța.

Mulțumim istoricului Florin Anghel și jurnalistului Cristian Andrei Leonte.

Ligia Necula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *