Ascultă Radio România Cultural Live

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) îl omagiază pe maestrul Sergiu Celibidache

08 Iulie 2021, 06:17

Un concert-omagiu, susținut de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole, dedicat marelui maestru Sergiu Celibidache, are loc vineri, 9 iulie, ora 20.00, la Teatro Monumental din Madrid. Acesta reprezintă un eveniment muzical unic, datorită participării a trei dintre discipolii maestrului Celibidache, dirijorii Antoni Ros Marbá, Mark Mast și Enrique García Asensio, la pupitrul Orchestrei Simfonice a RTVE.

Concertul va fi înregistrat și transmis la Televiziunea Națională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii Los Conciertos de La 2 și la Radio Clásica. Programul concertului include Meditación al Viernes Santo (lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marbá și dedicatã maestrului Celibidache), Der Taschengarten, lucrare în 13 părți, de Sergiu Celibidache, premieră în Spania și Celibidachiana de Antón García Abril.

Concertul extraordinar al Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) dedicat maestrului Sergiu Celibidache se va desfășura sub egida Programului de diplomație publică și culturală dedicat aniversării, în 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei, denumit Programul aniversar România-Spania, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Este propunerea Institutului Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei și Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei și 25 de ani de la moartea maestrului Sergiu Celibidache.

Relatiile culturale româno-spaniole au fost fondate și dezvoltate mai ales în baza afinităților lingvistice între cele două state. Cele două centre culturale, Centrul Cultural Spaniol Cervantes (1995) și ICR Madrid (2006) dezvoltă programe ample de promovare culturală în statele partenere. În ultimele două decenii, caracterul distinctiv al relației bilaterale s-a diversificat și ca urmare a prezenței pe teritoriul spaniol a unei semnificative comunități românești.

Enrique García Asensio este născut în Valencia (Spania). A studiat vioara, muzica de cameră, armonie, contrapunct si compoziție, la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid. La 11 ani devine violonist, în orchestra Conservatorului, iar mai târziu, concertmaestru și dirijor, în aceeași orchestră. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. Activitatea sa profesională internațională este prodigioasă, desfășurându-se în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elveția, Anglia, Portugalia, Italia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Cehă și Slovacia. Are o discografie extinsă, în Spania și Marea Britanie. Enrique García Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaționale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania), precum și la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susținut Sergiu Celibidache (1960, 1961, 1962 și 1963), câștigând în ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena. În străinătate, a susținut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), dar și în Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Buñol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixó, Montroy, de Algar Palancia și Pinoso, în Valencia. A fost numit Director Onorific de către numeroase asociații de prestigiu, precum Uniunea Muzicală de Liria (Valencia) și Societatea de Artă din Buñol (Valencia). Este Cavaler al Ordinului Sfântul Potir și Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia. Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumărate ori că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru el ca un al doilea tată. Este autorul unei cărți despre tehnica lui Sergiu Celibidache, „Dirección musical: la técnica de Sergiu Celibidache”.

Mark Mast s-a născut în 1963 în Freudenstadt (Germania). A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, iar mai târziu, a studiat chitară și saxofon. După terminarea liceului, în 1982, a început să studieze Muzicologia și Literatura germană la Universitatea din Heidelberg. În 1983 a început studiile de Educație Muzicală la Heidelberg-Mannheim Music Academy, unde principala sa specializare a fost dirijatul. Pe parcursul studiilor, a luat parte la numeroase ore de dirijat, susținute de Leonhard Bernstein, dar a și dirijat Heidelberger Streicherensemble și Junge Musikfreunde, precum și Corul Renegaten din Mannheim. În 1987 Mark Mast a primit o bursă de la Richard-Wagner-Stipendienstiftung, care i-a fost acordată și pentru a doua oară, în 1993. Astfel, el a început studii intensive de dirijat cu Sergiu Celibidache, iar acest lucru l-a condus, de la Orchestra Academică din Schleswig-Holstein-Musik-Festival (1987 și 1988), via Mainz și Paris, la masterclass-uri susținute de maestrul Sergiu Celibidache în München. Pentru a-și continua studiile cu Sergiu Celibidache, i s-a acordat o bursă de un an, de către Fundația Käthe-Dannemann în 1991. Din 1990 până în 1992, Mark Mast a fost dirijorul principal al Schumann Orchestra din München și a dirijat de asemenea Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen, la al optulea Festival din Monflanquin – Musique en Guyenne.În mai 1993 a preluat conducerea Orchestrei de Tineret din München. Este invitat în mod constant să dirijeze orchestre din Germania, precum Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonică din Baden-Baden, Orchestra de Cameră Heilbronn din Wurttemberg, Orchestra Simfonică din Nurnberg, Hofer și München Symphony Orchestra, dar și orchestre internaționale precum Camerata din Atena, Grecia, Orchestra Națională Letonă din Riga, Orchestra Națională și Orchestra Teatrului Sloven, Ansamblul Kanazawa din Japonia. A fost directorul muzical al Festivalului Orff de la Andechs. În 2001 a fost numit director al Fundației Sergiu Celibidache din München, inițiind și organizând pentru prima dată în 2002 Festivalul Sergiu Celibidache, a cărui a doua ediție a avut loc în 2004 în München. Al treilea Festival Sergiu Celibidache a avut loc în octombrie 2006 la Iași. În luna mai 2010, a fondat „Orff-Tage der Bayerischen Philharmonie” în Teatrul Prinzregententheater din München.

Antoni Ros-Marbá s-a născut în 1937 în l’Hospitalet de Llobregat (Spania). A studiat tehnică orchestrală la Conservatorul Superior de Muzică din Barcelona, alături de Eduard Toldrà. Mai târziu, s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Academia Chiggiana din Siena și cu Jean Martinon la Düsseldorf, unde a câștigat Premiul I la sfârșitul cursului. În 1966, anul înființării Orchestrei Simfonice RTVE, i s-a acordat prin concurs prima poziție de dirijor principal. În 1967 a fost numit director al Orchestrei orașului Barcelona și în 1978 director muzical al Orchestrei Naționale a Spaniei. La scurt timp după aceea, a fost numit director muzical principal al Nederlands Kamer Orkest, a cărei dirijor principal a devenit mai târziu. De asemenea, a fost director titular al Real Filharmonia din Galicia și director al Școlii de Studii Muzicale din Galiția.

Mai multe detalii: https://bit.ly/3jN82gi

Primii artiști confirmați la UNTOLD X - Post Malone, Becky Hill, Rag'n'Bone Man
Muzică-Dans-Arte 06 Februarie 2025, 16:10

Primii artiști confirmați la UNTOLD X - Post Malone, Becky Hill, Rag'n'Bone Man

Ediția aniversară a festivalului UNTOLD va avea loc în perioada 7 - 10 august 2025 în Cluj-Napoca, iar printre...

Primii artiști confirmați la UNTOLD X - Post Malone, Becky Hill, Rag'n'Bone Man
Un basm atemporal reinterpretat - Baletul Cenușăreasa, între tradiție și inovație pe scena Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 06 Februarie 2025, 15:37

Un basm atemporal reinterpretat - Baletul Cenușăreasa, între tradiție și inovație pe scena Operei Naționale București

Pe 8 februarie , Opera Națională Română devine tărâmul unei povești reinterpretate cu rafinament, Cenușăreasa de...

Un basm atemporal reinterpretat - Baletul Cenușăreasa, între tradiție și inovație pe scena Operei Naționale București
Trupa AC/DC a anunțat datele turneului european „Power Up”
Muzică-Dans-Arte 06 Februarie 2025, 15:07

Trupa AC/DC a anunțat datele turneului european „Power Up”

Trupa AC/DC a confirmat datele pentru turneul european „Power Up”. Membrii trupei vor susține 12...

Trupa AC/DC a anunțat datele turneului european „Power Up”
„Italian Mood”:  jazz și atmosferă italiană la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 06 Februarie 2025, 13:41

„Italian Mood”: jazz și atmosferă italiană la Sala Radio

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de final de iarnă, decât ritmuri de jazz și o atmosferă cu parfum italian? Joi,...

„Italian Mood”: jazz și atmosferă italiană la Sala Radio
Musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe, un spectacol presărat cu mult umor, are loc vineri, 7 februarie 2025, ora 19:00
Muzică-Dans-Arte 06 Februarie 2025, 11:39

Musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe, un spectacol presărat cu mult umor, are loc vineri, 7 februarie 2025, ora 19:00

Musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe,un spectacol presărat cu mult umor, are loc  vineri, 7 februarie...

Musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe, un spectacol presărat cu mult umor, are loc vineri, 7 februarie 2025, ora 19:00
Ruxandra Donose și Sergiu Tuhuțiu încheie turneul „Melodie Dor Magie” la Ateneul Român, pe 17 februarie 2025
Muzică-Dans-Arte 06 Februarie 2025, 11:36

Ruxandra Donose și Sergiu Tuhuțiu încheie turneul „Melodie Dor Magie” la Ateneul Român, pe 17 februarie 2025

Publicul bucureștean este așteptat la Ateneul Român pe 17 februarie 2025, de la ora 19:00 , pentru un recital...

Ruxandra Donose și Sergiu Tuhuțiu încheie turneul „Melodie Dor Magie” la Ateneul Român, pe 17 februarie 2025
Poeta Svetlana Cârstean în ORAȘUL NEVĂZUT. Ateliere de explorare literară și personală pentru adulți și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 06 Februarie 2025, 11:33

Poeta Svetlana Cârstean în ORAȘUL NEVĂZUT. Ateliere de explorare literară și personală pentru adulți și adolescenți

Cum putem face să vorbească orașul nevăzut din exteriorul și din interiorul nostru? Poeta Svetlana Cârstean și Muzeul...

Poeta Svetlana Cârstean în ORAȘUL NEVĂZUT. Ateliere de explorare literară și personală pentru adulți și adolescenți
„Suntem un muzeu identitar, suntem o oglindă a nației române, din punct de vedere cultural” - Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român
Muzică-Dans-Arte 05 Februarie 2025, 19:54

„Suntem un muzeu identitar, suntem o oglindă a nației române, din punct de vedere cultural” - Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român

Astăzi, Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), instituție care în 1996 a fost recunoscută cu Premiul Muzeului...

„Suntem un muzeu identitar, suntem o oglindă a nației române, din punct de vedere cultural” - Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
20:30 - 20:50
OCHIUL INTERIOR
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:05 - 22:00
RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
20:30 - 20:56
Srpska redakcija druga emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru