Cabaret Dada – Add to address book, la Cabaret Voltaire din Zürich
10 November 2016
Alexandra Ușurelu simfonic la Teatrul Național București
10 November 2016

Orchestra Română de Tineret și Wiener Jeunesse Orchester în proiectul MusXchange România- Austria

Întâlnirile cu mari artiști și cu capodoperele tuturor timpurilor au fost, mereu, pentru tinerii muzicieni, deosebit de importante în dezvoltarea unor cariere de excepție. La sfârșitul secolului 19, când avea doar șapte ani, românul George Enescu a fost trimis să studieze vioara la Conservatorul din Viena, la clasa celebrului Josef Hellmesberger. La 14 ani se număra printre elevii unor maeștrii ca Jules Massenet și Gabriel Fauré la Conservatorul din Paris.

Pentru tinerii muzicieni de astazi ai Europei, cooperarea internațională a devenit formula optimă de cunoaștere și dezvoltare profesională, la cel mai înalt nivel. Șapte muzicieni membri ai Orchestrei Române de Tineret evoluează în perioada 8-12 noiembrie în cadrul proiectului MusXchange România- Austria, proiect muzical româno-austriac al Orchestrei Române de Tineret, în patru recitaluri camerale susţinute la Viena şi Bucureşti.

Seria acestora începe la Viena, la Centrul Cultural “Arnold Schonberg”, în 8 şi 9 noiembrie cu un recital Enescu – Schonberg, Schubert, Ligeti ce se va relua pe 12 noiembrie la Ateneul Român din Bucureşti. În aceeași perioadă, la Muzeul Național George Enescu din București, este programat pe11 noiembrie un recital educativ Enescu-Schonberg. Concertul este organizat în co-parteneriat cu Muzeul Naţional “George Enescu”.

Muzicienii care vor urca pe scenele amintite sunt membri ai Orchestrelor de tineret ale României și Austriei, MusXchange fiind proiectul european în baza căruia cei mai valoroși membri ai orchestrelor de tineret din Europa au posibilitatea de a cânta împreună și a intra în contact cu atmosfera culturală din capitalele Europei. Dintre cei 15 muzicieni, șapte sunt români.

Programul ales cuprinde lucrări ale unor compozitori care au marcat istoria muzicii și care fie s-au născut, fie au activat diferite perioade de timp la Viena și este compus din părți extrase din patru dintre cele mai spectaculoase și ample opusuri camerale din creația lui George Enescu, Arnold Schoenberg, Franz Schubert și Gyorgy Ligeti. Important este și amănuntul că cele Sase bagatele pentru cvintet de suflatori de Gyorgy Ligeti se canta in prima auditie in Romania.

Recital cameral
Sâmbătă, 12 Noiembrie 2016, ora 19:00, Sala Mare

Musixchange România-Austria

Yevgeny Chepovetsky – vioară, Răzvan Anemţoaiei – vioară
Christina Hecher – vioară, Iulia Adriana Cazacu – vioară
Benedict Mitterbauer – violă, Loredana Apetrei – violă
Ştefan Cazacu – violoncel, Zsuzsanna Pázmándi – violoncel
Octavian Maxim – contrabas, George Murgoci – flaut
Ana Maria Boiangiu – oboi, Max Ziehesberger – clarinet
Maximilian Erb – fagot, Max Pichler – corn
Iulian Ochescu – pian

Program:

  • Arnold SchoenbergSextetul “Noapte transfigurată”, op. 4
  • Gyorgy LigetiŞase bagatele (p.a.)
  • George EnescuOctetul în do major, op. 7 (p. II,IV)
  • Franz SchubertOctetul în fa major, D 803 (p. II, III)

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

MusXchange România- Austria este un proiect european susținut de:
Filarmonica “G. Enescu”, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Wiener Jeunesse Orchester, Orchestra Română de Tineret, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional “G. Enescu”, Lanto Communication

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *