Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI: Să vorbesc cu tine de Ana-Maria Bamberger
11 ianuarie 2018
Gala de premiere – „Radio Fiction Desk – 2017”
11 ianuarie 2018

One World Romania 11. Get Real!

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Timp de 10 zile, drepturile omului  în cinema și nu numai, la CinemaPRO, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, ARCUB, Rezidența BRD Scena 9 și la Muzeul Național de Artă Contemporană. Hub-ul central al Festivalului One World Romania 11 va fi organizat la ARCUB Gabroveni, unde vor avea loc mai multe evenimente speciale, în completarea proiecțiilor din Sala Mare. Abonamentele generale și cele de 5 intrări au fost deja puse în vânzare pe site-ul partenerilor de la Eventbook.

După 10 ediții de succes, festivalul are echipa îmbogățită, o echipă cu o abordare proaspătă, atât în selecția documentarelor, cât și în comunicarea și identitatea vizuală a festivalului. Pentru ediția cu numărul 11 festivalul se va extinde semnificativ față de anii trecuți – vom crește numărul zilelor de la 7 la 10 și al documentarelor din selecție la peste 70. Vom avea un număr total de 180 de proiecții în cele 8 cinematografe și locații partenere și peste 100 de invitați din țară și din străinătate prezenți la discuții cu publicul și în cadrul evenimentelor conexe.

„GET REAL!” este mesajul One World Romania în anul centenarului. Ne dorim ca în această perioadă poluată de preconcepții și minciuni să ne antrenăm sinceritatea și gândirea critică. Documentarele și evenimentele pregătite de One World Romania propun o excursie în afara zonei noastre de comfort, dincolo de granițele mistificării trecutului.Spotul de promovare al One World Romania 11 este realizat de Alexandru Solomon și o are în centru pe Alina Șerban, actriță și regizoare.„Imaginea ediției a 11-a recreează tabloul lui C.D. Rosenthal, „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății”. Tabloul reprezintă o Românie pură, luminoasă și liberă. Noi transpunem această imagine ideală într-un peisaj real, România aia pe care nu vrem să o vedem, care există dincolo de bula noastră și e în continuare încătușată de mizerie, de lipsuri elementare, o Românie în care coexistă mai multe lumi (urban-rural, contemporan și „medieval”, mizerie și lux).” (Alexandru Solomon)

SELECȚIA ONE WORLD ROMANIA 2018

Ca în fiecare an, filmele celei de-a 11-a ediții sunt împărțite în mai multe secțiuni tematice, care vor beneficia atât de proiecții urmate de dezbateri, cât și de evenimente conexe în diferite formate. Focusurile ediției sunt dedicate unor domenii și subiecte care au provocat recent dezbateri ample la nivelul societății, precum adaptarea educației la rigorile secolului al XXI-leaasaltul politic asupra justițieirevirimentul rasismului, supremației albe și iliberalismului în întreaga lume, reformularea politicilor care privesc persoanele LGBTQ sau tratamentul acordat refugiaților de statele europene.

ISTORII ÎNCĂ RELEVANTE

Prima secțiune pe care o prezentăm este denumită „Istorii încă relevante” și va prezenta spectatorilor 10 filme documentare recente, care scot în evidență modurile complexe în care trecutul modelează încă prezentul, peste tot în lume. Deși fiecare dintre filmele secțiunii analizează fenomene particulare, ele vor da naștere unor reflecții, sperăm constructive, cu privire la istoria României și la zonele ei despre care nu se vorbește destul.

The Other Side of Everything”, realizat de Mila Turajlic, proaspătul câștigător al Marelui Premiu la IDFA, cel mai important festival de film dedicat exclusiv documentarului, redă povestea unei familii burgheze aflate la răscrucea istoriei în centrul Belgradului. Prin intermediul mamei regizoarei, contestatară a regimului comunist, intelectuală activistă după 1989 și membră a unuia dintre guvernele ultimelor două decenii, „The Other Side of Everything” prezintă succesiuni de evenimente istorice care de multe ori par să se confunde cu unele trăite de cetățenii României.

Karl Marx City”, unul dintre documentarele favorite ale criticilor internaționali, este cronica spaimelor și căutărilor co-regizoarei Petra Epperlein legate de relația tatălui ei cu Stasi, aparatul de supraveghere al Germaniei de Est. Deși vorbește în aparență despre trecut, având suficiente rezonanțe și cu funcționarea Securității din Republica Socialistă România, filmul preconizează indirect și viitorul supravegherii în masă, cu potențial de a deveni cel puțin la fel de atroce precum omoloagele totalitare.Nu în ultimul rând, în secțiunea „Istorii încă relevante” apare thrillerul documentar „Absent without Leave”, o poveste deopotrivă personală și politică, în care regizorul taiwanez de origine malaeziană Lau Kek-Huat pornește în căutarea bunicului său, prezent în viața lui doar sub forma unui portret misterios de familie. După ce fost selectat la Busan, în cel mai mare festival de film al Asiei și a primit premiul publicului în Singapore, producția taiwaneză a fost interzisă în Malaezia, pe motiv că bunicul regizorului fusese membru al Partidului Comunist, un subiect încă cenzurat în Malaezia din motive care sunt dezvăluite treptat în film.

 

Alte secțiuni principale, evenimente speciale și surprize din programul One World Romania 2018 vor fi dezvăluite în curând pe site-ul www.oneworld.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *