Instituţii muzicale din România – Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploieşti
1 March 2018
POVEȘTI la REPLIKA – Platforma de artă educațională 2017-2018
1 March 2018

Oaza de muzică: Invitat, dirijorul Cristian Macelaru

Cristian Macelaru, dirijorul Orchestrei Naţionale Radio în această săptămână: Un lucru pe care muzica îl face atât de frumos este să ne dea posibilitatea să fim o singură umanitate. Lucrurile care ne-au despărţit nu ne-au făcut mai buni, niciodată în istorie.

Dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români ai momentului în Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio vineri, 2 martie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Solistul invitat al serii va fi violonistul Gabriel Croitoru,care va  cânta pe  legendara vioară Guarneri del Gesù, aceeaşi cu care George Enescu şi-a cucerit contemporanii. Pe afișul concertului se vor afla Sinfonia da Requiem de B. Britten, Concertul nr. 2 în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 22, de H. Wieniawski și Variaţiuni pe o temă originală Enigma, op. 36, de E. Elgar.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Între evenimentele recente care l-au propulsat în atenţia publicului internaţional se numără colaborarea cu Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, cu peste 1.000 de concerte și recitaluri susținute, Gabriel Croitoru este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați violoniști români. Este protagonistul a două turnee organizate de Radio România: Duelul Viorilor și Vioara lui George Enescu la sate, proiecte care au înregistrat un considerabil succes de public în ultimii ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *