Orașul inventatorului dinamitei – Stockholm
9 July 2018
Bilet de îmbarcare spre… Tg. Neamţ şi Statele Unite ale Americii, la Washington D.C.
14 July 2018

O scurtă plimbare într-o altă Veneție

Italia este renumită datorită orașelor sale cu construcții arhitecturale impunătoare în care romantismul plutește în aer, însă pe lângă minunata Roma, Florența sau Veneția, Grado este o altă destinație în care natura se îmbină într-un mod armonios cu istoria, prin urmare este un loc ce merită a fi vizitat. Grado se situează în regiunea Friuli-Veneția Julia și este cunoscut drept un oraș balnear.

Orașul deținea în secolul VI un important rol politic și religios datorită amplasării sale, dar și creșterii numărului populației într-un timp relativ scurt. Cunoscut în perioada romană sub denumirea de Aquae Gradatae, orașul își pierde statutul important odată cu apariția Veneției, care devine principala dominantă a lagunelor din acea zonă.

În prezent orașul este cunoscut pentru portul său, loc în care turiștii au posibilitatea să practice diferite sporturi acvatice, dar și pentru cladirile cu o arhitectură impresionantă.

Două construcții arhitecturale reprezentative pentru acest oraș sunt Bazilica Santa Eufemia și Bazilica Santa Maria delle Grazie, două culte religioase ce pot fi admirate în centrul istoric al orașului.

Vechimea Bisericii Sfânta Eufemia este una impresionantă. Aceasta a fost construită pe bazele unei biserici deja existente în secolul al IV-lea numită Biserica lui Petru. Câteva rămășițe din vechea biserică pot fi admirate și astăzi. Episcopul Elia dedică această construcție, în anul finalizării sale, 579, Sfintei Eufemia care a fost ucisă pentru credința ei la Chalcedon. Influentța bizantină asupra orașului Grado se resimte prin modelele geometrice regăsite în această construcție. De asemenea, mozaicurile pavajelor dau un farmec special acestei clădiri. În apropierea bisericii se află un turn cu clopot ce datează din secolul V. Interesant la acest turn este statuia din vârf ce îl arată pe Sfântul Mihail. Acesta este un simbol al orașului Grado.

Biserica Santa Maria delle Grazie se află la doar câțiva pași de Biserica Sfânta Eufemia. Cele două construcții au în comun podelele realizate din mozaic și absidele decorate cu forme geometrice. Construită inițial pe la mijlocul secolului al V-lea, biserica suferă modificări, iar un secol mai târziu aceasta este înălțată cu aproximativ un metru. Deși mic, centrul istoric este un punct de atracție al orașului. Aici puteți admira casele pescarilor, alei și strazi mici și înguste ce oferă un farmec special locului.

Dar Grado nu este cunoscut doar pentru construcțiile arhitecturale, ci și pentru peisajul pe care îl oferă. Aici se găsesc kilometri întregi de plaje cu nisip fin ce se îmbină cu apa limpede. Fauna zonei se remarcă prin diversitatea păsărilor: pescăruși, egrete, etc. Turiștii pot închiria chiar o cabană în astfel de zone și se pot bucura în liniște de acest colț de natură, prețul unei cabane fiind unul accesibil.

Primăvara este un anotimp ideal în care puteți vizita acest oraș, nu doar datorită temperaturilor plăcute care vă vor îndema să petreceți timp în natură, ci șă datorită Festivalului Cântecului. Dacă doreați să aflați câteva tradiții ale acestui oraș, Festivalul Cântecului este ocazia ideală. Tradiția începută în anul 1946 continuă până în prezent. În cadrul acestui festival publicul este cel care desemnează cel mai bun cântăreț sau actor.

Peisaj de poveste învăluit de istorie, cu localnici amabili este formula pentru o vacanță reușită, iar micul oraș italian pare să le ofere pe toate.

Tănase Fyfy Roxana

Surse

  • Arhivă personală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *