Black Panther- încă un personaj Marvel ne ia cu asalt imaginația- de Michaela Platon
5 November 2018
Corneliu Coposu, un model?, de Dan Manolache
10 November 2018

O pictură ca o erupţie vulcanică, de Roxana Păsculescu

Iris Bianca Teodorescu a trecut, cu lucrările de pictură prezentate în această cea mai recentă expoziţie personală a sa, într-un alt registru al expresiei plastice. Prin urmare, Galeria Căminul Artei-parter devine acum, pentru circa două săptămâni, spaţiul binecuvântat în care privitorii sunt privilegiaţi, invitaţi aşadar, să vadă de aproape, o parte consistentă a demersului parcurs de artistă, în ultimii câţiva ani de creaţie.

Expansivă cromatic, fulgerător-strălucitoare în gesturile energice cu care îşi aşternea culoarea pe pânză, Iris Bianca Teodorescu a mai făcut un pas către … altceva. Asistăm la producerea unei avalanşe care antrenează figurativul, gama cromatică şi compoziţia. Toate acestea suferă modificări majore în pictura actuală a artistei. Figurativul este şi mai puţin prezent în opera sa, decât era până acum. Mişcările picturale ale artistei au atras după sine, construirea unor linii de forţă, a căror dinamică devine mai pronunţată când pe orizontală, când pe verticală. Întotdeauna însă, direcţiile oblice sunt prezente şi rotunjesc compoziţia.

Abstractul se arată la orizont, cu putere şi claritate, ca de altfel şi starea religioasă care îşi găseşte limpezimea să apară definită în câteva lucrări.

Cu această personală putem vorbi de efervescenţa picturală a artistei Iris Bianca Teodorescu şi astfel, cu doar acest unic termen, să putem surprinde chiar esenţa creaţiei sale.

Clocotitoare, aproape zgomotoasă, materia picturală la care recurge artista pune în mişcare fluidul transparent ori zgrunjosul aspru. Materia vitalistă este răscolitor colorată! Iris Bianca Teodorescu oferă privitorilor, o erupţie vulcanică încă în plină desfăşurare.

 

Realizator Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *