Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
16 March 2019
Texte şi pretexte: Simbolism şi corporalitate din perspectivă esoterică
16 March 2019

O carte pe zi: Războiul privat

Realizator Valentin Protopopescu

Sîmbătă, 16.03.2019, în emisiunea Răsfăţ matinal

Jeremy Scahill, Blackwater. Ascensiunea celei mai puternice armate private din lume, Editura Litera, Bucureşti

Războiul a fost, este şi va fi o afacere extrem de profitabilă. Mai ales în epoca de după căderea Cortinei de Fier, complexul militaro-industrial, fie el american sau rusesc, prosperă şi produce armament şi logistică militară de sute de miliarde de dolari pe an. Fireşte, partea leului aparţine iancheilor. A declanşa războiul este foarte simplu. Hitler a pretins că polonezii au atacat un post german de frontieră. În realitate, erau soldaţi germani îmbrăcaţi în uniforme poloneze. Americanii au pretins că Saddam Hussein deţine arme de distrugere în masă. Colin Powell a arătat o fiolă în faţa ONU, ca supremă dovadă. Irakul a fost atacat şi dictatorul doborît. Nici urmă, în schimb, de arme nucleare, chimice sau biologice. Apoi, a venit rîndul reconstrucţiei ţării ocupate, proces costisitor, de pe urma căruia au cîştigat companiile americane. Complexul militaro-industrial a continuat să producă echipamentele necesare.

Însă războiul este profitabil şi pentru armatele din urmbră, cele private, pentru trupele de mercenari. Modelul maxim a fost oferit de Legiunea străină franceză. În prezent însă americanii au luat faţa francezilor printr-o instituţie, de fapt o companie privată, numită Blackwater. Despre aceste trupe extrem de bine pregătite, echipate şi plătite privat mult timp nu s-a ştiut mai nimic. Informaţiile nu au circulat, nici o interpelare către departamentul de stat al apărării nu a primit răspuns.

A fost nevoie de un jurnalist încăpăţînat şi curajos, cu surse bune, ca adevărul să iasă la iveală. Aşa s-a născut cartea scrisă de Jeremy Scahill, Blackwater. Ascensiunea celei mai puternice armate private din lume, apărută în traducere română la Editura Litera din Bucureşti. O carte despre forţa îngrozitoare a unei armate care face treburile murdare, pe care trupele regulate de puşcaşi marini americani nu îndrăznesc să le ducă la îndeplinire. Blackwater a fost înfiinţată în 1997, dar apogeul său l-a reprezentat războiul din Irak. Scandalul care a atras atenţia asupra operaţiunilor acestei armate de mercenari a explodat odată cu moartea 17 civili irakieni, majoritatea femei şi copii, în Piaţa Nisour din Bagdad, pe 16 septembrie 2007. Nici armata irakiană, nici cea americană nu a fost răspunzătoare de acest masacru.

Cum a fost posibil să existe o asemenea forţă militară paralelă? Prin protecţia directă, sprijinită pe grase interese financiare, ale unor oficiali americani din administraţiile Bush şi Clinton. Cartea lui Scahill este plină de documente, mărturii şi analize care deconspiră o faţă extrem de urîtă a exportului de democraţie din zilele noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *