O carte pe zi: Magicianul Carpentier
23 March 2019
REVISTA LITERARĂ RADIO CU ANCA MATEESCU
24 March 2019

O carte pe zi: Despre adevăr şi iubire

Realizator Valentin Protopopescu

Dumincă, 24.03.2019, în emisiunea Răsfăţ matinal

Luis de la Higuera, Autopsia Satanei, traducere de Vasile Savin, Editura RAO, Bucureşti

Ideea thrillerului intelectual seduce. Dan Brown a dat lovitura acum cîţiva ani, cu acel deja celebrissim Cod al lui Da Vinci. De-atunci, mii de autori şi zeci de mii de romane au burduşit librariile şi bibliotecile din întreaga lume, cu mai mult sau mai puţin succes. Reţeta este de o simplitate explozivă: puţină istorie, secrete şi mistere, intrigă poliţistă asezonată cu crime aparent inexplicabile, un complot mondial şi aproape transistoric, o relaţie amoroasă şi, pour la bonne bouche, happy end. Sau, dimpotrivă, un final dureros, melancolic, de o tristeţe fără vîrstă.

Cam aşa stau lucrurile şi în cazul romanului semnat de francezul cu rădăcini hispanice Luis de la Higuera. Acesta semnează romanul Autopsia Satanei, apărut la Editura RAO din Bucureşti în traducerea semnată de Vasile Savin. Cartea romancierului dedat literaturii pentru adolescenţi, fără să fie o capodoperă, este construită cu inteligenţă şi scrisă într-un stil foarte agreabil. Planuri paralele sau succesive, personaje din diferite medii sociale cu o psihologie just fixată, limite morale şi intrigi politice sau pontificale specifice epocii baroce din Europa. Ceea ce surprinde este calitatea şi bunul dozaj al mai tuturor ingredientelor literare, ştiinţifice şi istorice la care recurge scriitorul francez. Nimic strident, nimic nelalocul său în această construcţie narativă extraordinar de echilibrată.

Dar ca să n-o mai lungesc, iată care e miezul dinamic al povestirii… 1655. În momentul în care conclavul vatican nu reşeşte să aleagă noul Suveran Pontif, unul dintre candidaţi, cardinalul Umberto Donatelli, provoacă tensiune cerînd intempestiv confesiunea. Chestionat discret de camerling, acesta narează întîmplările trăite recent în călătoria sa în Franţa, în sudul sărac. Satul Lansec a fost scena unei descoperiri bizare: un schelet de uriaş. Preotul local Amedée, profsorul Athanase Lavorel de la Universitatea din Montpellier, medicul transfug parizian Zénon de Mongaillac şi frumoasa şi sălbatică săteancă Agnès pornesc lupta cu superstiţia, întru căutarea adevărului ştiinţific. Un adevăr care, fără să elimine cu totul posibilitatea explicaţiei demonice, poate zdruncina din temelie Papalitatea. Ca de obicei, e nevoie ca ţapii ispăşitori să plătească, iar cei doi îndrăgostiţi, Zénon şi Agnès, sînt arşi pe rug. Zdrobit în plan moral şi zdruncinat în credinţă, Donatelli pierde tronul pontifical, urmînd să poarte crucea unui adevăr care a ucis inocenţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *