AN / SWEET BEAN al regizoarei Naomi Kawase- călătoria unei ființe evadate din singurătate- de Michaela Platon
30 October 2020
The Queen’s Gambit- miniseria Netflix despre șah, obsesie și traumă – de Michaela Platon
2 November 2020

O altfel de călătorie în jurul lumii – „Călătoriile Doctorului Dolittle”

Călătoriile Doctorului Dolittle”, de Hugh Lofting, apărută la Grupul Editorial Corint, este o carte fascinantă. Personaj fabulos, Doctorul Dolittle îl atrage pe cititor în universul fascinant al literaturii și al aventurilor pe care scriitorul le provoacă în cele peste 300 de pagini ale cărții.

În „The Guardian” se aprecia cu generozitate că: „Puțini eroi cu adevărat mai buni decât doctorul Dolittle pot fi întâlniți în toată literatura pentru copii”. 

Romanul trebuie însă mai întâi citit, pentru a confirma ulterior spusele presei care a salutat optimismul debordant al personajului și minunățiile lumii care așteaptă să fie descoperite de cititor. („New York Times”)

Și cum orice călătorie pornește de undeva, dintr-un spațiu încărcat de magie, anume realizat de scriitor, Puddleby este orășelul de provincie în care începe povestea aceasta despre oameni și animale, despre camaraderie și încredere, un târgușor cu deschidere la apă, cu dealuri și cu o grădină zoologică privată.

Micul târgușor și personajul, Doctorul Dolittle, au capacitatea de a determina fabulosul cu care luăm apoi contact, cu un firesc surprinzător. 

Povestitorul, care joacă de altfel și rolul personajului principal, este fiu de cizmar, are 9 ani și jumătate și îl cheamă Tommy Stubbins. Acesta devine, printr-un șir de întâmplări haioase, prietenul doctorului care îi mărturisește cu încredere, chiar de la prima lor întâlnire, că poate vorbi puțin limba rechinilor” și dialectul marsuinilor”, dar ceea ce vrea să deprindă „cu tot dinadinsul este limbajul crustaceelor”. Doctorul Dolittle îndrăgește animalele de tot felul, comunică cu toate viețuitoarele, se consultă cu păsările, încearcă să rezolve problemele de dor ale unora sau ale altora, realizând surprinzătoare traduceri.

Cei doi, Doctorul Dolittle și Stubbins, devin nedespărțiți, adevărați călători, navigând împreună pe oceanele lumii, fac împreună descoperiri interesante și, mai ales, își fac prieteni buni trăind întâmplări nemaipomenite.

Călătoria lor este una în jurul lumii, dar altfel decât cea imaginată de Jules Verne.

Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *