Top cei mai faimoşi 20 violonişti înregistraţi vreodată. George Enescu pe locul 20
20 September 2016
Brâncuși e acasă la Craiova!
21 September 2016

“Nunta lui Figaro” la Scottish Opera – un spectacol special pentru persoanele care suferă de demenţă

Opera Scoţiană pune în scenă o formă comprimată a spectacolului Nunta lui Figaro de Mozart, gândit special pentru persoanele care suferă de demenţă.În noua formă (care va fi prezentată în noiembrie, la Festivalul de la Edinburgh), spectacolul durează mai puţin de două ore (cu pauză cu tot) iar întreaga mişcare scenică a fost gândită  în funcţie de criteriile de accesibilitate ale bolnavilor de demenţă.  Nivelul sonor şi cel al luminilor este adaptat, iar cântăreţii sunt însoţiţi pe scenă de un povestitor. În timpul reprezentaţiei care va fi transmisă în direct şi în foyer, accesul publicului în sală va fi liber; de altfel, publicul are posibilitatea de a se mişca liber pe toată durata spectacolului. Foarte implicată în manifestările dedicate persoanelor cu handicap, Opera Scoţiană a mai  prezentat acelaşi spectacol cu Nunţa lui Figaro cu o descriere audio şi un tur ghidat pe simţul tactil, special pentru persoanele nevăzătoare.

Opera Scoţiană  se află printre primele instituţii lirice din Europa care au dezoltat un program de mediere şi educaţie pentru un public foarte larg. În prezent, diferitele  activităţi pedagogice vizează mai mult de 10000 de şcolari pe an şi beneficiază de susţinerea guvernului scoţian.

Printre iniţiativele ce vizează accesul persoanelor cu handicap în sfera teatrului liric se află şi aceste proiecte în care Opera Scoţiană lucrează cu persoanele ce suferă de demenţă. Din 2010 instituţia a lansat programul Memory Spinners, ce cuprinde ateliere combinate de muzică, poveşti, mişcare şi arte plastice.

 

sursa: www.francemusique.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *