Născut în Romania: Invitată Liliana Corobca, prozatoare şi cercetătoare
3 March 2019
Frontieriştii, o poveste nespusă a istoriei recente. Cu jurnalista Marina Constantinoiu
9 March 2019

Născut în România: Universul arhitectului Augustin Ioan, în plină mișcare

Arhitectul Augustin Ioan și-a lansat în luna ianuarie a acestui an o carte de arhitectură (Bucureștii. Lumea, Editura Paideia), implicit de călătorie, un volum care predispune cititorul nu doar la visare, ci și la acțiune, gândire și analiză. Prin urmare, mi s-a părut natural să-i propun arhitectului Augustin Ioan, prof. univ. la UAUIM București să purtăm sub auspiciile ”Născut în România. De 30 de ani liberi” -un dialog despre libertatea de circulație. Căci, așa cum reieșea din cartea mai sus amintită, Augustin Ioan nu doar că s-a bucurat de călătorie, ci a luat-o ca pe o acțiune extrem de serioasă, care i-a permis să se ”reformateze” ca profesionist, ca arhitect. Decembrie 1989 l-a surprins pe Augustin Ioan, student, în ultimul an al universității pe care acum o slujește în calitate de prestigios îndrumător. Poate alegerile sale referitoare la carieră –ar fi fost altele. Dar a existat acest 1989….. și porțile către Europa și către Statele Unite ale Americii s-au deschis. Și atunci, a început aventura miraculoasă a invitatului nostru. Arhitectul Augustin Ioan provocat, încă înainte de realizarea acestei convorbiri, mărturisea:

”Libera circulație este, probabil, cea mai palpabilă dintre câștigurile asocierii noastre, apoi, după 2007, al apartenenței, ca să nu îi zic chiar unirii, la UE. De la cozile care durau zile la diferitele ambasade mai prizate, cum ar fi cea a Italiei de pe arh.Ion Mincu, unde am dormit pe trotuar să nu pierd rândul, în 1991, când am fost cu bursă la Istituto di Studi di Architettura Andrea Palladio, la Vicenza, până la circulația doar cu buletinul, cum sună reclamele la creditele care au dus la criza economică din 2008 și o să ducă iar, tot într-acolo, e o diferență istorică. Între cele două momente, patru milioane de concetățeni, dacă nu mai mulți, au beneficiat deja de libera călătorie și căutare a unui alt loc de muncă și de viață. Cu bune și cu rele, este, de departe, cel mai bun lucru vizibil cu ochiul liber al apartenenței la civilizația europeană.”

Dialogul cu arhitectul Augustin Ioan vă va purta dragi prieteni, din țările Europei până departe în S.U.A., țările Africii de Nord și, în plan imaginar, către Japonia, China și India.

Realizator Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *