Născut în România: Originalitate şi tradiție la Muzeul Satului – 26 septembrie, ora 16:00
26 September 2020
Născut în România – Invitată: Prof. univ. dr. Venera – Mihaela Cojocariu, Universitatea „ Vasile Alecsandri”, din Bacău
3 October 2020

Născut în România: Teracota Mediaș – singura fabrică de cahle presate şi pictate manual din România. Invitat: George Radu, directorul fabricii

Înființată în anul 1906, fabrica de teracotă de la Mediaș produce plăci smălțuite pentru sobe, folosind metode tradiționale – fiecare cahlă este turnată, presată și pictată manual. Amestecul de pământ respectă rețeta originală, iar cuptorul vechi de mai bine de 100 de ani, în care se ard cahlele, este încă funcțional.

Teracota Mediaș primește comenzi din toate zonele țării, dar și de peste hotare. Cahlele sunt pictate fie cu motive populare românești, fie cu modele ”la comandă”, desenate de clienți.

În ultimii ani, fabrica și-a dezvoltat activitatea în direcția restaurării sobelor tradiționale, pentru că din ce în ce mai mulți români (și străini!) cumpără case la țară, în zone izolate și transformă sobele vechi în piese decorative, păstrând totodată utilitatea acestora.   

Cahlele pictate manual la Mediaș sunt prezentate în diverse orașe ale țării, în cadrul unor expoziții itinerante organizate sub genericul ”Teracota, mon amour”, iar sediul fabricii este un mini-muzeu și, totodată, un atelier demonstrativ, deschis vizitatorilor care doresc să asiste la procesul de producție.

Realizator: Dana Pitrop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *