Azi la Radio România Cultural: Născut în România – Marea Unire: continuitate şi unitate în arhitectura românească -Invitat, arhitectul Augustin Ioan
20 January 2018
AUDIO Museum of Senses – cel mai nou muzeu din Bucureşti
21 January 2018

Născut în România: Sala Dalles – prezent și trecut!

 

Calin Dan, istoric si critic de arta, manager al Muzeului National de Arta Contemporana este invitatul editiei din 21 ian. 2018, a emisiunii Nascut in Romania. Cu invitatul nostru vorbim despre istoria veche a Salii Dalles, dar mai ales despre istoria recenta care a scos din ecuatie, Sala Dalles prin neimplicarea forurilor decizionale.

Istoria Salii Dalles incepe in anii 30, cu cele doua spatii disticte ale sale: un spatiu multiplex si un spatiu expozitional. Horia Teodoru este arhitectul ales prin concurs de Academia Romana sa dea viata unei idei si deci, acestei cladiri care, desi emblematice pentru Bucuresti si cu o istorie in spate extrem de interesanta si stranie, nu face parte dintre cladirile considerate a fi de patrimoniu. Cladirea initiala, cea din 1932 era retrasa de la strada si evident, avea un cu totul alt aspect. Blocul lama a aparut in anii 60, modificand in chip major felul in care cladirea este perceputa din bulevard. 

Cladirea a adapostit Fundatia Dalles si bineinteles evenimentele organizate de aceasta aici. Expozitii si manifestari de mare semnificatie au putut fi vazute de-alungul timpului in spatiile cladirii. Toate expozitiile omagiale, dar si multe altele au avut loc acolo. O istorie incredibila care nu este deloc, in niciun fel pusa in lumina de deciziile actuale.

Ce remarcam? O convietuire indoielnica dupa 1989 pentru Sala Dalles: spatiu expozitional complet ascuns de o librarie!  Grav avariata atunci, in 1989, a cazut apoi, in desuetudine.

„Ex Oriente Lux”, o expozitie gandita de Calin Dan, in anii 90 ofereau Salii Dalles, un nou inceput care insa, nu a fost continuata prin nimic. Libraria Noi si activitati colaterale, targuri de tot felul au hibridizat spatiul. In 2014, la inceputul mandatului lui Calin Dan, in calitatea de manager MNAC,  Sala Dalles a fost gasita ca nefunctionala. Stiati ca are tavan vitrat? Stiati ca expozitii memorabile ale unor artisti romani ori straini, de seama au fost organizate aici?

Starea deplorabila a spatiului cere investitii substantiale. Expertiza tehnica a durat 3 ani. Se impune poate o finantare de la Guvern, caci  Muzeul National de Arta Contemporana  nu este proprietarul cladirii.

Cu surprindere am constatat ca Sala Dalles face parte dintr-o cladire importanta, inca, din pacate, neclasata ca facand parte din patrimoniul tarii.

Nascut in Romania propune cu invitatul editiei, Calin Dan -un subiect arzator: Sala Dalles!

 

Realizator Roxana Pasculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *