Născut în România: Astronaut sau medic obstetrician? Invitat, dr. Dan Bucur
30 May 2020
Născut în România: Invitat: psihoterapeut Violeta Mancaş
6 June 2020

Născut în România – Pandemia: modelul suedez – duminică

Invitat: Lia Stoica, profesor la o instituție de învățământ preșcolar  din Stockholm (Suedia)

Realizator: Maria Stavri Joghiu

Lia Stoica este o româncă ce trăiește de aproape 10 ani în Suedia, la Stockholm. Dupa ce a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la  București, a lucrat câțiva ani în marketing politic și relații publice, în România. Lia a pornit de la zero în Suedia, unde a facut a doua facultate, cea de Pedagogie preșcolara, la Stockolms Universitet și lucreaza de câțiva ani în sistemul preșcolar suedez.

Deși trăiește acolo de atâta timp, fiind deja obișnuită cu oamenii și cu modul lor de viață, ea a privit pandemia de coronavirus și prin ochii unui român, fiind bombardată de știrile alarmante pe care le afla din țară. Lucru care a făcut-o să vadă măsurile luate de autorități altfel decât colegii săi suedezi, trecând prin adevărate momente de panică.

Spre deosebire de celelalte țări, Suedia a evitat o izolare totală a populației și a menținut deschise, pe perioada pandemiei, cele mai multe instituții de învățământ, restaurantele și saloanele.

În schimb, a făcut recomandări populației să evite deplasările și să păstreze distanța fizică, punând accent pe responsabilitatea personală, într-o țară în care oamenii au un grad mare de încredere în autorități.

Ce se întâmplă, în acest moment, în școlile suedeze și cum privesc oamenii de acolo situația? De ce nu au putut să fie închiși suedezii în case, așa cum s-a întâmplat în alte țări? Și care este, de fapt, explicația numărul de decese înregistrat în Suedia?

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom încerca să aflăm răspunsul în dialogul purtat cu Lia Stoica, cea care ne-a declarat: “Consider că, în Suedia, faptul că nu s-au închis școlile și grădinițele nu a crescut în niciun fel numărul deceselor sau cazurilor, deși pentru noi a fost un stres suplimentar să lucrăm în condiții mai dificile.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *