NĂSCUT ÎN ROMÂNIA: Invitată Oana Moraru, consultant educațional
12 August 2020
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA – Invitat: actorul și profesorul Adrian Titieni
14 August 2020

NĂSCUT ÎN ROMÂNIA: Invitat, regizorul Nicolae Oprițescu

Născut în 1947 la București, Nicolae Oprițescu a realizat în 1985 filmul “Sezonul Pescărușilor” – o parabolă a sistemului comunist, după un scenariu de Constantin Munteanu, tema centrală fiind furtul intelectual. Protagonistul interpretat de Dan Condurache este un inginer chimist, căruia i se fură ideile din teza de doctorat. Aluzia la Elena Ceaușescu a închis “Sezonul Pescărușilor” în depozitul de la Buftea, filmul a fost interzis de cenzură și a avut premiera abia în 1990. 

Înainte de “Sezonul Pescărușilor”, lucrase la alte două pelicule: ”Nașterea unui miracol” (1976), un documentar despre Nadia Comăneci și ”Vis de ianuarie” (1979), film despre turneul românesc al lui Franz Liszt, cu Marcel Iureș în rolul principal. Din ambele filme cenzura a eliminat fragmente semnificative.     

Urmărit de Securitate pentru atitudinea anti-comunistă, dar și pentru că era căsătorit cu o franțuzoaică, Nicolae Oprițescu a emigrat în 1988 în Franța, unde a fost profesor la Universitatea din Nantes. În prezent își împarte viața între Franța și România, fiind profesor invitat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale.

Realizator: Dana Pitrop

Credit foto: arhiva personală a invitatului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *