Născut în România. Invitată scriitoarea Alina Nelega
22 August 2019
Născut în România – Maria Holtzhauser
30 August 2019

NĂSCUT ÎN ROMÂNIA – Invitat sociologul Dani Sandu

Realizator Dana Pitrop

Mișcările sociale din România postdecembristă sunt efectul organic al dezvoltării extrem de inegale a societății, o societate divizată nu numai între urban și rural, dar și între câștigătorii tranziției și pierzătorii ei. Fiecare Românie cu arma sa: strada ca pedeapsă, votul ca scut”.

Sociologul Dani Sandu are 33 de ani, a terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA) și un master în sociologie în Statele Unite, la Universitatea din Cincinnati. În prezent este doctorand la Florența, în cadrul Institutului Universitar European, tema lucrării sale fiind “Moștenirea educației comuniste după tranziția la democrație”. A participat la numeroase cercetări pe teme social-politice și a realizat o analiză a mișcărilor sociale din ultimii 10 ani, care constituie prefața albumului”Protest”, editat de Documentaria, un grup independent de fotojurnaliști.

Protestul de stradă s-a conturat într-un instrument de verificare și ținere sub control a clasei politice. În 2013 și 2014, cu ocazia protestelor împotriva exploatării de la Roșia Montană și a exploatărilor de gaze de șist, mișcările au dezvoltat chiar elemente de identitate culturală, care generau participanților un sentiment de apartenență și de comunitate. Manifestările au încetat să fie reacții civice indignate și pline de tensiune, ci cvasi-festivaluri ad-hoc, organizate în jurul unor evenimente precum concerte de muzică clasică sau rap și ritualuri, precum agitarea PET-urilor de plastic umplute cu pietricele și mai târziu marșurile prin cartierele rezidențiale din București”.

RELUARE din 29.06.2019. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *