Născut în România: Invitate, Valentina Sandu-Dediu şi Lelia Ciobotariu
24 November 2019
Născut în România: Invitat: Laurenţiu Ciprian Tudor – duminică
1 December 2019

Născut în România – invitat, Dragos Patrașcu, arhitect

Dragos Patrascu, arhitect este invitat la Născut în România –pe 30 nov. 2019, începând cu ora 16.00

Mândria de a fi român

Dragoș Pătrașcu, arhitect a plecat din România la 24 de ani, în 1982.

Dragoș Pătrașcu, invitatul ediției ”Născut în România” din 30 nov. 2019 și-a definitivat studiile de arhitectură în Franța și în S.U.A. Din anul 1996, vine cu regularitate în România de cel puțin 2, 3 ori pe an, cu interese și curiozități profund culturale. 

Atracția principală pentru Dragoș Pătrașcu o constituie universul rural, din care se desprind prin volumetrii, tehnică și materiale de lucru, biserica și casa de la sat, încă nealterate, în anumite locuri ale României.

După opinia invitatului nostru, aceasta ar fi România pe care ar trebui să o cunoască cu adevărat, europenii.

În prezent, prea adesea se vorbește de ceea ce ne oferă Uniunea Europeană în acest parteneriat, și prea puțin despre ceea ce poate România oferi statelor membre. Este una dintre concluziile la care ajunge interlocutorul nostru. Dragoș Pătrașcu mizează pe istoria veche de milenii a spațiului în care se găsește țara noastră, apoi, pe istoria medievală. Și nu în ultimul rând, după cum se va vedea, Dragoș Pătrașcu accentuează importanța României în Europa și nu numai, prin păstrarea specificului rural (în zona montană de predilecție) care ne definește.

Arhitectul Dragoș Pătrașcu mizează pe caracteristicile unice ale poporului român și cu convingere și mândrie vorbește despre calitățile umane și despre particularitățile spațiului care ar trebui puse cu mult mai mult în valoare.

Convorbirea noastră, sub auspiciile ”Născut în România” a fost una stimulatoare și antrenantă, oferind o perspectiva deosebita asupra individualitatii..

Realizator Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *