Născut în România: Invitat, Liviu Giosan cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution în Statele Unite
30 July 2020
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA – Harta meșterilor în construcții
10 August 2020

Născut în România: invitat Constantin Vică, filosof si etician

În decembrie 1989, Constantin Vică, astăzi filosof si etician, lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București, avea șase ani și jumătate.

În momentul în care s-a spus la televizor despre cuplul Ceaușescu că a fost judecat, pedepsit și împușcat, am izbucnit în plans! Am crezut că sunt ultimul prost! După aceea am aflat că au fost și alți copii în aceeași situație, care au izbucnit în plans! De ce? S-a creat o distonanță cognitivă.  

Astăzi, Constantin Vică este doctor în filosofie, cu o teză (obținută în anul 2011) despre tehnologia web și provocările sale de ordine cognitiv, moral și politic.

Ariile sale de interes sunt plasate în etica informației și computerelor, filosofia informaticii, filosofie socială și politică, bioetică și critica proprietății intelectuale.

Este coautor al primului manual de Etică și integritate academică din România, apărut în 2018 la Editura Universității din București (în acces deschis).

A publicat diverse articole despre încrederea online, etica motoarelor de căutare, epistemologia și politica datelor deschise, dialectica digitală, politica piraților, evoluția limbajelor de programare, roboții ca asistenți și companioni, brevete și dreptatea globală, ontologia dreptului de autor, conflictul dintre instituțiile proprietății intelectuale și normele informale online iar astăzi este invitatul emisiunii Născut în România, realizator Corina Negrea.

Reluare din 24 februarie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *