Născut în România: “Vlad”, documentar de Maria Balabaș pentru proiectul “Crescuți pentru a fi liberi” – duminică, 22 decembrie
20 December 2019
Născut în România: 30 de ani de la Crăciunul anului 1989 – 30 de ani de la primele colinde, primele clipe ale unei alte existenţe
25 December 2019

Născut în România: Invitat, Alexa Visarion, sâmbătă 21 decembrie

Alexa Visarion este o  personalitate marcantă a teatrului și filmului românesc,  regizor,  profesor universitar doctor. A montat peste o sută de spectacole de teatru în țară – pe scenă, la radio și la televiziune, precum și în spațiul cultural european și american și este realizatorul unor filme care au marcat evoluția cinematografiei naționale. În 1983  a primit un Grant Fulbright în domeniul teatrului, iar între 1985 și 1986 a predat la Universitatea Texas. Apoi îi este acordată o doua bursă Fulbright, urmată de susținerea unor cursuri de film la univesități din Los Angeles, New York, Boston. Este autorul mai multor volume despre teatru, al unor articole și eseuri în care temele teatrale se îmbină cu substanțiale considerații privind pedagogia și manageriatul domeniului. În 1991 a fondat primul teatru independent bilingv, Teatrul româno-american „Eugene O’ Neill”.

Pentru profesionalismul exemplar și talentul pe care le-a investit în creațiile sale, a primit numeroase premii și distincții. Între acestea,  premiul ATM pentru exegeza scenică și filmică a operei lui Caragiale, Premiul UNITER pentru originala sinteză cehoviană radiofonică Un duel în ziua nunții și Premiul UNITER pentru întreaga activitate de regizor.  Academia Română i-a conferit în 2008 Premiul pentru întreaga creație teatrală și cinematografică. Are, de asemenea, onorante premii oferite de revista “Teatru” și de Festivalul Național de Comedie, precum și  mai multe premii ACIN. Este Doctor Honoris causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică  din București, al Universității de Arte din Târgu Mureș, al Universității “G. Enescu” din Iași. Președinția României i-a acordat Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de  Cavaler.

În plan familial, a cunoscut rigorile ideologiei totalitare, prin faptul că tatăl său, ca membru în conducerea Partidului Național Țărănesc, a fost închis 15 ani în temnițele comuniste, iar în plan artistic,  s-a confruntat cu obtuzitatea comisiilor  de vizionare la unele spectacole ale sale de teatru sau la filmul Înghițitorul de săbii.  Aidoma altor intelectuali cu o platformă profesională de largă resprație, cu o notorietate clădită în baza unei cariere artistice strălucite, Alexa Visarion a trăit cu intensitate frustrările impuse de regimul opesiv. Și, în decembrie 1989, s-a alăturat momentului fierbinte al Revoluției române, imediat ce a cuprins Bucureștiul. A fost alături de manifestanți încă de la primele semne ale răzvrătirii populare, la mitingul organizat de Nicolae Ceaușescu în data de 21 decembrie. Și s-a numărat printre  revoluționari  în ziua în care dictatorul a fugit, iar aceștia  au ocupat  sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. În emisiune, Alexa Visarion schițează în linii generale “filmul” celor trăite de domnia sa atunci, al faptelor  care au marcat esențial Revoluția română. Ne vorbește deopotrivă despre unele întâmplări personale de o semnificație cu bătaie mai lungă,  ori despre starea de spirit resimțită  când s-a declanșat clocotitoarea ridicare populară și pe durata ei.

Iată aici mărturia integrală pe care Alexa Visarion ne-a împărtăsit-o chiar ziele acestea în studioul nostru.

Fotografie din arhiva personală: Alexa Visarion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *