Născut în România. După 30 de ani – Abia privați de libertate, ne dăm seama de valoarea ei
5 August 2019
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA – Invitată, Irina Margareta Nistor
19 August 2019

Născut în România: Invitat, Alexa Visarion

Alexa Visarion este o  personalitate marcantă a teatrului și filmului românesc,  regizor,  profesor universitar doctor. A montat peste o sută de spectacole de teatru în țară – pe scenă, la radio și la televiziune, precum și în spațiul cultural european și american. S-a remarcat îndeosebi prin producții cu piese de I.L.Caragiale (Năpasta, O noapte furtunoasă, D’ ale carnavalului), A.P.Cehov (Trei surori, Unchiul Vanea),  W.Shakespeare (Doi tineri din Verona, Richard II ), rămase de referință pentru devenirea artei scenice.  Este realizatorul unor filme care au marcat evoluția cinematografiei naționale, între care Înghițitorul de săbii (1981), Năpasta (1982), Luna verde (2008). A făcut parte din numeroase jurii naționale și internaționale de teatru și de film. În 1983  a primit un Grant Fulbright în domeniul teatrului, iar între 1985 și 1986 a predat la Universitateaa Texas. Imediat îi este acordată o doua bursă Fulbright, urmată de susținerea unor cursuri de film la univesități din Los Angeles, New York, Boston. Este autorul mai multor volume despre teatru, al unor articole și eseuri în care temele teatrale se îmbină cu substanțiale considerații privind pedagogia și manageriatul domeniului. În 1991 a fondat primul teatru independent bilingv, Teatrul româno-american „Eugene O’ Neill”.

Pentru profesionalismul exemplar și talentul pe care le-a investit în creațiile sale, a primit numeroase premii și distincții. Între acestea,  premiul ATM pentru exegeza scenică și filmică a operei lui Caragiale, Premiul UNITER pentru originala sinteză cehoviană radiofonică Un duel în ziua nunții și Premiul UNITER pentru întreaga activitate de regizor.  Academia Română i-a conferit în 2008 Premiul pentru întreaga creație teatrală și cinematografică. Are, de asemenea, onorante premii oferite de revista “Teatru” și de Festivalul Național de Comedie, precum și  mai multe premii ACIN. Este Doctor Honoris causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică  din București, al Universității de Arte din Târgu Mureș, al Universității “G. Enescu” din Iași. Președinția României i-a acordat Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de  Cavaler.

În plan familial, a cunoscut rigorile ideologiei totalitare, prin faptul că tatăl său, ca membru în conducerea Partidului Național Țărănesc, a fost închis 15 ani în temnițele comuniste, iar în plan artistic,  s-a confruntat cu obtuzitatea comisiilor  de vizionare la unele spectacole ale sale de teatru sau la filmul Înghițitorul de săbii, la Cluj i s-a interzis montarea unei piese.  Aidoma altor intelectuali cu o platformă profesională de largă resprație, cu o notorietate clădită în baza unei cariere artistice strălucite, în decembrie 1989, Alexa Visarion s-a alăturat momentului fierbinte al ocupării sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român de către revoluționari. Ne vorbește despre starea de spirit a acelei perioade care a declanșat clocotitoarea ridicare populară, anume discrepanța dintre ceea ce trăiau oamenii și ceea ce li se spunea oamenilor, adică minciuna oficială, despre primele întrupări ale  exprimării libere împotriva regimului opresiv,  despre dreptul de existență al libertății de expresie  ca dimensiune definitorie pentru individ în democrație.

(reluare din 2 iunie a.c.)

Fotografie din arhiva personală: Alexa Visarion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *