Generos, palpitând în fața artei
11 November 2016
Sub imperiul timpului- valențe inestimabile
18 November 2016

Mulțumesc pentru China la Gaudeamus

Mă sperie uneori incultura agresivă a jurnaliștilor care vor să inventeze roata, fiindcă n-au auzit de ea. Dar și mai mult mă tem de cei care nu înțeleg lucruri limpezi ca lumina zilei. Și care-și pun întrebări aiuristice. Bunăoară de ce e China invitata de onoare a Tîrgului de carte „Gaudeamus”?  Adică în loc să-i lăudăm pe organizatori că i-au convins pe chinezi să joace acest rol, ne punem întrebarea ce urmăresc cei de la SRR, invitîndu-i pe „tovarășii” chinezi să fie invitații de onoare la „Gaudeamus”.

Păi aici e vorba de tovarășii chinezi sau de oferta culturală a Chinei?  Firește că putem avea rezerve față de ceea ce face China, politic, la această oră, dar în loc să îi lauzi pe cei care îi aduc pe chinezi la noi în țară, te așezi pe picioarele dindărăt, ca să arăți că nu înghiți regimul politic din China?  Și dacă nu-l înghiți asta înseamnă că e China mai puțin importantă pe harta geopolitică a lumii? Ori că nu mai e cultura chinezilor o afacere care a început cu mult înainte ca Europa să devină conștientă de ea însăși?

Să fim serioși, adică să mai punem mîna și pe carte, nu numai pe comunicatele agențiilor de știri. Căci poți să nu fii de acord cu politica externă a Chinei sau cu faptul că oficialitățile chineze nu-l înghit pe Dalai Lama, dar asta nu te poate face să nu fi curios față de ceea ce se întîmplă azi în literatura Chinei. Nu numai pentru că Mo Yan a luat premiul Nobel, ci mai ales pentru că scriitorii chinezi contemporani au tiraje și aprecieri în Europa și în Statele Unite,  care-i fac chiar mai  „periculoși” ca mărfurile chinezești, cu mica deosebire că ei nu sînt editați la preț redus.

Ca unul care n-a călătorit în China, dar care e îndrăgostit de proza chinezilor, începînd de la povestirile lor fantastice, cu vulpi magice, continuînd cu formidabilui roman „Călătorie spre Soare Apune”, venirea chinezilor la Gaudeamus mi se pare un cadou  formidabil, mai ceva decît jucăriile și stilourile chinezești din copilăria și din adolescența mea.

Cristian Teodorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *