O sărbătoare de partid şi de stat, de Dan Manolache
26 January 2019
SERENITY- Calmul dinaintea furtunii într-un psycho- thriller care ne surprinde- de Michaela Platon
1 February 2019

Mary, Queen of Scots – povestea unei regine cu un destin tragic- de Michaela Platon

Am aşteptat acest film, nu cu nerăbdare, ci mai degrabă cu interes faţă de ascensiunea actriţei Saoirse Ronan, care va juca şi în producţia”Ammonite”, scrisă şi regizată de Francis Lee. Şi ceea ce am văzut aseară mi-a confirmat că tânăra irlandeză e pe un drum bun.

 În Mary Queen of Scots este aprigă, sfidătoare, demnă, senzuală, hotărâtă şi nostimă, ea putând cu uşurinţă să treacă prin aceste stări – cu un talent și o sensibilitate demne de un veritabil star. Replica dată de Margot Robbie (deşi mai frumoasă) e mult mai palidă, dar cu ambiţia de a-i ţine piept, pt că aş fi vrut să văd o regină Elisabeta cu adevărat măritată cu tronul Angliei şi nu o femeie slabă, copleşită şi uşor de manipulat de către bărbaţii de la Curte. Ba erau aliate, ba erau duşmance de moarte, dar imaginile astea au fost create numai din declaraţii şi aş fi vrut să văd mai multă încrâncenare între două femei puternice, care ştiau ce înseamnă singurătatea şi care erau înconjurate de personaje duplicitare.

Iar acest lușaj s-a întâmplat pentru că, deşi se bazează pe cartea Queen of Scotts: Viața adevărată a lui Mary Stuart, scrisă de John Guy – scenariul e tratat discreționar , cu bună ştiinţă.

 Trebuie să menționez că toţi actorii îşi fac treaba excelent. Saoirse Ronan, care a fost distribuită în rol  acum șase ani, vorbește jumătate din dialogul său în franceză, iar cealaltă jumătate în limba engleză, cu un accent scoțian perfect. (Are şi jocuri de cuvinte:„If God wills Mary to marry, Mary will marry only whom Mary wills to marry.”)

Cred că acest aspect pe care se pune foarte mare accent în film şi anume, acela de a o mărita pe tânăra văduvă este supraeestimat, dar poate tocmai ăsta a fost scopul şi anume de a evita alte aspecte mai sensibile- politice şi religioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *