Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop: “Societatea românească ar fi mult mai fericită dacă ar prima dialogul în locul monologului”
19 September 2018
Izvoare de filozofie – De la ospitalitatea românească la neantul valah. Faptul de a fi român sub privirile filosofiei de ieri și de azi
21 September 2018

Martorii timpului – Istorici, surse istorice și educație

Vineri, 21 septembrie 2018, începând cu ora 09:30, Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga” este gazda a două evenimente reunite sub titlul Martorii timpului. Istorici, surse istorice și educație, evenimente care aduc în prim-plan importanța istoriei pentru societate.

Primul, atelierul național ”Sursele unei istorii (pre)moderne românești în Moldova și Valahia” reprezintă o discuție asupra începuturilor modernizării societății românești, abordând probleme care țin de administrație, medicină, justiție, dar și de prezențele românești la Muntele Athos. Cercetări îndelungate și noi interpretări care ies la lumină datorită istoricilor de la Iași și București.

Al doilea eveniment, ”De la istorici, la profesor și elevi. Viitorul și învățămintele istoriei ca disciplină” atrage atenția asupra provocărilor acestei materii școlare într-o dezbatere cu profesorii de liceu. Cum poate deveni istoria atractivă pentru elev? De ce rămâne importantă printre celelalte materii? Dar mai ales, cum poate istoricul să-l ajute pe profesor și, prin el, pe elev. Iată câteva din întrebările la care se va căuta răspuns cu această ocazie.

Cele două evenimente se vor desfășura cu sprijinul Facultății de Istorie din Iași (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”), în parteneriat cu Radio România Cultural. Mai multe informații se pot afla de pe website-ul instituției http://iini.ro

realizator Mirela Stana

Interviu cu Nicoleta Roman, Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *