„Patrimoniul cultural – catalizator pentru viitorul Europei”
16 May 2020

Marca patrimoniului european

rubrică EuranetPlus

autor Luana Pleșea

Institutul Naţional al Patrimoniului a lansat la nivel naţional programul de selecţie demarat de Comisia Europeană pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, sesiunea 2020 – 2021.

Marca patrimoniului european își propune să sporească înțelegerea și aprecierea patrimoniului comun și divers al Uniunii Europene, în special în rândul generației tinere.

Memorialul Sighet – primul şi singurul sit din România inclus, deocamdată, în lista siturilor cărora le-a fost acordată distincția. Acesta a primit oficial Marca patrimoniului european în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare, precum şi a celor care au încercat şi continuă să se opună acestor regimuri. În iunie 2018 la Sighet a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii Marca Patrimoniului European, mesajul transmis fiind ”Memorialul Sighet oferă o perspectivă asupra represiunii comuniste în Europa de-a lungul secolului XX, inclusiv asupra morţilor şi suferinţelor cauzate atât în interiorul, cât şi în afara zidurilor închisorii. El este înscris în lista siturilor patrimoniului european al Uniunii Europene datorită rolului important pe care l-a jucat în istoria şi în cultura Europei. EUROPA ÎŞI ADUCE AMINTE!“.

Recent, a fost deschisă pentru public, pe pietonala din fața Memorialului, expoziția „O istorie a Europei în 38 de mărturii”, organizată în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului. Expoziția – realizată de Comisia Europeană în 2018  – prezintă  38 de situri care fac partea din rețeaua Marca patrimoniului european.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *