Pe 22 iulie, Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal – a cincea oară la Festivalul Young Euro Classic de la Konzerthaus Berlin
22 July 2019
AUDIO „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie”
23 July 2019

Maestrul Rudolf Fátyol, managerul Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, s-a stins din viață

sursa> radiocluj.ro

A primit cel mai mare premiu oferit unui om de cultură prin decret prezidenţial – „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”.

Doctor în muzică, Rudolf Fatyol s-a născut la Carei în 2 mai 1957, într-o familie de artişti. Toată viaţa lui s-a conturat în jurul muzicii simfonice. A luat pentru prima oară vioara în mână la vârsta de 6 ani, tatăl, bunicul şi unchiul fiind pentru el modele de urmat viaţă, dar şi în carieră. Acum, spre fericirea lui, şi copiii, Luiza şi Arthur, au fost „contaminaţi“ de muzică.

A absolvit Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Ştefan Ruha.

Din anul 2003 deţine titlul de doctor în artă şi interpretare muzicală cu teza „Sonatele şi concertele pentru vioară de W.A. Mozart”.

Este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică a Universitãţii din Debrecen (Ungaria). Palmaresul său include Premiul U.S.I.U. (United States International University) din San Diego (California), Premiul II ex-aequo (premiul I nu s-a acordat) la concursul ,,Abbado” (Italia 1987).

În 2004 primeşte titlul de cetățean de onoare al Municipiului Satu Mare iar în 2011 titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei. Tot în 2011 a fost distins cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler.


În cei 30 de ani de activitate artistică (peste 500 de concerte şi recitaluri) Rudolf Fátyol a susţinut concerte în Europa, Israel, China şi Taiwan.

sursa: satumarenews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *