Ascultă Radio România Cultural Live

Maeștrii suprarealismului Jan Švankmajer și Guy Maddin încheie cea de-a 8-a ediție BIEFF

22 Martie 2018, 11:21

În finalul ediției de anul acesta, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF aduce în premieră în România două filme-eveniment: cele mai recente lungmetraje realizate de cineaști renumiți pentru filmele lor de avangardă și reputați pentru viziunea lor artistică unică: Jan Švankmajer, cu al său Insect – un proiect pe care acesta nu a putut să îl realizeze în anii '70 din cauza cenzurii politice – și Guy Maddin, cu The Green Fog – un remake liber după Vertigo al lui Alfred Hitchcock, un omagiu adus orașului San Francisco și un deliciu pentru cinefili. Filmele vor fi proiectate în cadrul BIEFF 2018 pe 31 martie, respectiv 1 aprilie.

Insect, de Jan Švankmajer

Celebrul regizor-cult Jan Švankmajer ne oferă un nou film captivant, aflat la granița dintre animație și live-action, tematizând totodată propriul proces de creație. Insect împletește povestea unei trupe de actori care repetă pentru o adaptare a unei piese satirice a fraților Karel și Josef Čapek de la începutul anilor ‘20 (în care personajele sunt insecte cu trăsături omenești) cu secvențe în care îl vedem pe Švankmajer însuși pe platou, în plin act regizoral. Pe măsură ce actorii încep să își intre în roluri (Cărăbușul, Parazitul și Domnișoara Larvă, pentru a numi doar câteva), filmul recurge la tehnicile de animație care i-au adus faimă regizorului ceh. Conectând surprinzător numeroasele planuri, Insect devine un comentariu antrenant, nu doar asupra comportamentului uman, ci și asupra teatrului și a cinema-ului, permițându-ne să observăm îndeaproape felul în care regizorul își abordează arta.

Conform prestigioasei publicații de specialitate Cineuropa, „folosind satira fraților Čapek drept trambulină, regizorul ceh dezvoltă o meditație complexă asupra cinematografiei moderne, în ciuda faptului că îl auzim declarând că filmul nu ar avea un scop moralizator. [...] Pe toată durata sa, filmul menține tonul extraordinar impus încă de la început, cu costume impresionante și o inventivitate tot mai crescută, care își atinge punctul culminant într-un ‘V-am zis eu’ pe care, spre deosebire de majoritatea regizorilor contemporani, numai puțini artiști precum Švankmajer și-l pot permite.” (Roberto Oggiano)

La scurt timp după premiera internațională la Festivalul de Film de la Rotterdam, Insect este proiectat pentru prima dată în cadrul Galei de premiere BIEFF 2018, sâmbătă, pe 31 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Athanor. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online în avans, prin Eventbook.ro. BIEFF este onorat să prezinte noul film al lui Jan Švankmajer și marchează prin acest moment și o aniversare: lungmetrajul anterior al cineastului ceh, Surviving Life, a fost prezentat în proiecție sold out în încheierea primei ediții a festivalului, în 2010.

Jan Švankmajer este unul din autorii cheie ai filmului de avangardă, punct de reper şi puternică inspiraţie pentru artişti precum Frații Quay, Tim Burton, Terry Gilliam şi alţii. Primul său film a fost realizat în 1964 și de atunci a produs unele dintre cele mai memorabile şi originale filme create vreodată, o combinaţie inovatoare între animaţia stop-motion, marionete şi ficţiune suprarealistă. Švankmajer explorează zone precum subconştientul, intuiţia, senzorialul, cu diversitate creatoare care depăşeşte limitele filmului, mergând către zona artelor vizuale, sculpturii, picturii, prozei şi poeziei.

„Jan Švankmajer e un regizor excepțional, un artist strălucit, care a rămas credincios viziunii sale și face filme deopotrivă captivante și amuzante și în același timp provocatoare, mustind de idei, personaje și povești care ți se imprimă în minte și nu mai pot fi uitate vreodată.” (Charles Henry Selick)

„Cele mai interesante momente în Insect sunt acelea în care vedem cum sunt realizate faimoasele efecte de stop-motion ale regizorului, de la o mare limbă slinoasă la o bilă imensă de bălegar. Văzând aceste scene, spectatorul ajunge să tânjească după un ‘making of’ care să cuprindă întreaga carieră a lui Jan Švankmajer…” (Jay Weissberg, Variety)

The Green Fog, de Guy Maddin

Prin The Green Fog, regizorii Guy Maddin, Evan Johnson și Galen Johnson aduc un omagiu filmului lui Hitchcock Vertigo: un montaj amețitor de imagini cunoscute și necunoscute din filme și emisiuni TV, toate având legătură cu San Francisco Bay Area. Din această comoară de material filmic, regizorii au creat o fantezie cinematografică ce își acaparează spectatorii și nu le mai dă drumul. „În maniera caracteristică imaginației lui Maddin, felul în care The Green Fog este construit dezvăluie o sensibilitate aparte pentru ceea ce este bizar și voios de pervers. [...] Este un film exuberant, celebrativ, adesea extraordinar de amuzant; este de asemenea un film de o melancolie stranie, care exercită o misterioasă fascinație.” (Jonathan Romney, Film Comment)

„Dincolo de a cufunda binecunoscuta atmosferă a orașului în nuanțele verzui din Vertigo, această ceață capătă o semnificație bulversantă, conducând filmul spre teritoriul de vise febrile al celorlalte filme realizate de Maddin. Până și atunci când se folosește de ingrediente convenționale (inclusiv un moment amuzant cu un videoclip al trupei NSYNC) și de unul dintre cele mai cunoscute locuri de pe pământ, Guy Maddin știe cum să facă lucrurile să ia o întorsătură ciudată.” (John DeFore, The Hollywood Reporter)

„Cumva, în ciuda diversității fragmentare a imaginilor și a faptului că nu conține foarte mult dialog […], The Green Fog rămâne remarcabil de coerent, chiar și pe măsură ce direcțiile narative se multiplică, deviază sau se preschimbă. [...] În esență, filmul ne confruntă cu un mod genial de a aborda meta-narațiunea, ridicând întrebări legate de realitate și reprezentare, timp și spațiu, stiluri și sexe, identitate individuală și urbană, țesătură cinematografică și casting.” (Geoff Andrew, Sight & Sound)

După premiera internațională în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, premiera românească a The Green Fog are loc în cadrul BIEFF 2018, duminică, pe 1 aprilie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Ambasadei Canadei în România și al distribuitorului The Festival Agency. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online în avans, prin Eventbook.ro. Canadianul Guy Maddin este unul dintre autorii-cult favoriți ai BIEFF, care a prezentat de-a lungul timpului mai multe filme ale acestuia, printre care Keyhole și Bring Me the Head of Tim Horton.

„Maddin a ajuns într-o etapă a carierei sale în care se poate spune că stăpânește un anumit mod, specific lui, de a face filme, mod pentru care a cules, de altfel, o doză semnificativă de aprecieri. Dar în loc să continue să facă filme de același fel, în ultimii ani regizorul a ales să își găsească noi colaboratori și să experimenteze metode complet diferite, ajungând să își îmbogățească repertoriul stilistic. The Green Fog este fără îndoială opera unui artist îndrăzneț și vizionar.” (Michael Sicinski, Letterboxd)

Programul complet al BIEFF 2018 este acum disponibil pe website-ul www.bieff.ro. BIEFF a pregătit șapte zile pline cu proiecții și dezbateri, alături de invitații festivalului. Printre aceștia se numără multi-premiații cineaști João Pedro Rodrigues, Yorgos Zois și Léo Favier, artiști vizuali remarcabili ca Belit Sağ, Bernd Lützeler sau Karam Natour, și reprezentanți ai cinematografiei și artelor vizuale românești – Alexandra Gulea, duo-ul Fierbințeanu și mulți alții.

Pentru a fi la curent cu noutățile și evenimentele BIEFF 2018, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a festivalului.

Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie
Teatru și film 28 Martie 2024, 11:10

Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie

Teatrul Stela Popescu revine în luna aprilie cu trei dintre titlurile sale de succes, panoramând diversitatea...

Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie
Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 31 martie
Teatru și film 28 Martie 2024, 07:00

Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 31 martie

  Cristian Iacob , vine la Cult Top, însoțit de povești uimitoare, amintiri neprețuite, umor rafinat și propuneri...

Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 31 martie
Primul spectacol de dans imersiv la MINA
Teatru și film 27 Martie 2024, 12:39

Primul spectacol de dans imersiv la MINA

MINA, Museum of Immersive New Art , lansează în premieră pe 12 aprilie, spectacolul de dans imersiv [IN...

Primul spectacol de dans imersiv la MINA
900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17
Teatru și film 27 Martie 2024, 09:42

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile omului One World Romania  își extinde componenta...

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17
Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie
Teatru și film 27 Martie 2024, 07:20

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie

Anual, o personalitate de talie mondială își împărtășește reflecțiile asupra temei Teatrului și Culturii Păcii.

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie
Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ,  în avanpremieră la One World Romania
Teatru și film 26 Martie 2024, 16:35

Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ, în avanpremieră la One World Romania

VIS.VIAȚĂ (Imaginary Youth) , lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat , va avea avanpremiera...

Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ, în avanpremieră la One World Romania
Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune:  LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm,  cu Alex Tocilescu
Teatru și film 26 Martie 2024, 16:18

Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune: LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu

Joi, 28 martie, de la ora 19:00 , va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire...

Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune: LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu
Înaltul Patronaj al Președintelui României  pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
Teatru și film 26 Martie 2024, 12:21

Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior

Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu se va afla, pentru al nouălea an, sub Înaltul Patronaj al Președintelui...

Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
Ascultă live

Ascultă live

07:00 - 07:55
Dimineața Crossover (partea a I-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru