Ascultă Radio România Cultural Live

Luiza Zan, o convorbire jazz joi la Round Table București

20 Martie 2017, 20:13

Cea de-a șaptea ediție Round Table România și penultimul eveniment al acestui sezon va avea loc la București și va fi dedicat artistei Luiza Zan, compozitor, profesor, textier și, nu în ultimul rând, una dintre cele mai iubite voci jazz ale momentului.

Evenimentul, moderat de reputatul muzicolog Valentina Sandu - Dediu, va avea loc joi, 23 martie, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Strada Știrbei Vodă nr. 33) și va fi transmis în direct pe EnjoyTV.ro

Ca de fiecare dată,  organizatorii au pregătit intermedii artistice live, de la această ediţie nelipsind conversațiile despre actualitate în artă, muzică, valori de a fi, întrunite prin pasiunile artistului invitat.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, cu o rezervare în prealabil la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

Cel de-al patrulea sezon Round Table România se va încheia joi, 30 martie, prin ediţia dedicată dirijorului Tiberiu Soare.

Inițiat de UCIMR în toamna anului 2015, proiectul spectacolelor – conferință Round Table însumează până în prezent peste 30 de evenimente, cu zeci de mii de vizualizări pe internet. Începând cu acest sezon, Round Table s-a desfășurat după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș, completate de intermedii artistice live. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului devenind Round Table România.

Publicul din mediul online este invitat să urmărească pe YouTube edițiile integrale începând cu primul sezon. La cel de-al patrulea, au mai fost invitați: Judith State, Horia Mihail, Irina Sârbu, Nicu Mihoc, Dan și Lia Perjovschi., Ion Bogdan Ştefănescu.

„Programul Round Table România urmărește, și în acest sezon, promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” – Valentina Sandu - Dediu

Mai multe despre Luiza Zan:

Luiza Zan, una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului autohton, este un artist versatil care călătorește mult și își împarte viața între scenă, familie și compoziție.

Este născută în Tulcea, unde a și copilărit, dar liceulul l-a făcut în Piatra Neamţ iar Conservatorul în Iași. La Conservator a fost admisă fără să fie nevoită să dea examen pentru că obținuse premiul la Olimpiada de canto. După câțiva ani petrecuți în București, timp în care a predat jazz vocal la Conservator în perioada 2008-2010, Luiza Zan s-a mutat în Sfântu-Gheorghe. În acest oraș predă la Școala Populară de Arte și a pus bazele propriului studio de canto.

A crescut, cum se spune, cu muzica în casă și în suflet. Mama ei a fost violonistă și profesoară la liceul de Artă din Piatra Neamț, iar bunicul era pasionat de romanțe și muzică tradițională.

Pasiunea pentru jazz a început în adolescență, la 16 ani, când l-a descoperit pe Nat King Cole.

Recunoașterea succesului a venit pentru Luiza Zan mai întâi pe plan internațional. În 2003 a primit Premiul juriului la „Montreux Jazz Voice Competition”, iar anul următor a obținut Premiul II la același festival. În țară s-a făcut remarcată, tot în 2004, în componența trupe „Slang”, când au căștigat premiului I la „Cerbul de Aur”.

Calitățile vocale îi permit Luziei Zan să abordeze orice gen muzical. Astfel, s-au născut colaborări cu grupul de gospel „Snaps” sau alături de chitaristul Sorin Romanescu, dar și imprimarea unui C.D. intitulat „Colinde și povești de Craciun”.

În 2011 a fost desemnată „Muzicianul anului” la Gala Premiilor Jazz. A cântat alături de marile nume ale jazzului românesc și internațional – Rick Condit, Mircea Tiberian, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh, Vlaicu Golcea, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother, Jimi Cserkesz, Eddie Neumann.

Luiza Zan a lucrat la spectacolul de dans contemporan „Visa Game", cu Pascal Allio şi Cosmin Manolescu; a scris muzică de film pentru „Carambol” (regia Liviu Săndulescu), „Circul vesel” și documentarul „Maria” (regia Claudiu Mitcu). Mărturisește că are mulți prieteni în lumea teatrului și a filmului. Colaborează cu teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. A compus piesa „Călare” pentru spectacolul lui Radu Afrim, „Năpasta” și a fost membră a juriului la una din edițiile NexT Film Festival.

Luiza Zan nu este doar interpret. Este și compozitor și textier. Toate aceste calități au fost concentrate pe albumul „Heritage”, un album de suflet despre care îi vine greu să vorbească pentru că este didicat amintirii mamei și bunicului ei, cei care i-au susținut și dezvoltat pasiunea pentru muzică. Albumul îmbină muzica jazz cu acorduri de etno-bossanova și improvizații vocale, instrumentale, puse într-o singură structură unitară, concentrată care generează sonorități de excepție. Este și primul album „solo” al artistei după alte cinci realizate prin colaborări. Pe albun se regăsesc și acordurile violonistei Ioana Mardare, fostă elevă a Mariei Zan, mama Luizei.

A descoperit cu surprindere o însemnare despre jazz a mamei ei pe care nu o știa pasionată de acest gen. S-a regăsit total în aceste cuvinte pline de semnificații: „Jazz-ul este inconfortabil. Pentru că refuză neadevărul. Ascultată neglijent, în grabă, această muzică aduce uneori senzaţii hilare, în locul bucuriei aşteptate. Jazz-ul rezolvă o dilemă, şi anume - confruntarea dintre muzica facilă şi muzica serioasă. Adică, se află la mijloc. Lecţia de jazz este atunci una a... toleranţei. În jazz se brodează pe o temă sau câteva acorduri fundamentale, din care fiecare muzician îşi creează opera proprie.”

La cel de-al patrulea sezon Round Table România, scenografia cuprinde mobilierul Delta Studio, companie implicată de peste 20 de ani în promovarea design-ului românesc la cele mai bune standarde, alături de branduri renumite la nivel internațional. Masa în jurul căreia se vor purta dialogurile cu artiștii invitați face parte din colecția „Țol” creată de arh. Cristina Bulat după inspirație folclorică românească, proiectele arhitectului primind numeroase aprecieri în reviste de profil internaționale.

La fiecare final de ediție, prin parteneriatul cu Organizația Somelierilor din România, publicul este invitat să descopere o gamă nouă de vinuri. În Sezonul 4, vinurile aduse în prim plan fac parte din portofoliul Senator Wines – realizate 100% organic în România, renumite îndeosebi pentru piața internațională.

Round Table București este un proiect al UCIMR - Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, inițiat în toamna anului 2015, prin programul „Oportunități la Tine Acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, oferindu-le reale oportunități de afirmare pe scenele din România. Arhiva completă a evenimentelor Round Table România este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

Despre Valentina Sandu - Dediu Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie și stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii și 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România și Germania (v. Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică în muzică, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 2010; Octave paralele, București, Humanitas, 2014).

O altă latură a activității sale se concentrează pe apariții concertistice și înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, în Germania / Neos cu Dan Dediu, și în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu - Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziția de profesor la Universitatea de Muzică și pe cea de rector la New Europe College, București. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Științe Berlin - Brandenburg.

Cea mai vastă colecție de interviuri audio cu arhitecți și experți contemporani a Cronicarilor Digitali poate fi ascultată de public în 2024
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:46

Cea mai vastă colecție de interviuri audio cu arhitecți și experți contemporani a Cronicarilor Digitali poate fi ascultată de public în 2024

Podcastul cultural Cronicari Digitali a realizat în intervalul 2022 - 2023 cea mai vastă colecție de interviuri audio cu...

Cea mai vastă colecție de interviuri audio cu arhitecți și experți contemporani a Cronicarilor Digitali poate fi ascultată de public în 2024
În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:39

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara

În aprilie două dintre proiectele produse de galeria Galateca sunt expuse în spații muzeale de prestigiu din...

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:28

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu

În seara de marţi, 23 aprilie 2024, de la ora 19, pianista  Adela Liculescu  va susţine pe scena Ateneului...

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 18:33

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 15:41

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Județean Mureș  invită publicul la vernisajul expoziției „Ion...

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 12:20

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 19 - 25 mai, Festivalul...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Centenarul Giacomo Puccini,  celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 11:59

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică

Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini , de la a cărui trecere în eternitate se...

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 10:59

Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)

Ziua Internațională a Dansului (29 aprilie) aduce în premieră la Teatrelli un performance realizat de coregrafa și...

Premieră la TEATRELLI, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova (Ucraina)
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
CONTRACRONOMETRU
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru