Vernisajul expoziției „Războiul – între mit și artă”
5 April 2018
OAZA de MUZICĂ – TOTUL PORNEŞTE DE LA ARCUL ROMAN.  Interviu cu dirijorul Camil Marinescu (4). Realizator Sorina Goia 
6 April 2018

Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice

Luna aprilie a adus prima vizită de artist la Colegiul Național “Costache Negri” din Târgu Ocna, ca parte dintr-o serie de întâlniri și ateliere menite să transforme istoria orașului în trasee turistice culturale, gândite și ghidate de către elevi, în cadrul proiectului Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice.

De ce Târgu Ocna?

Pe de o parte, Târgu Ocna este un oraș care, desi abundă în situri arheologice antice și monumente arhitecturale de secol XVIII-XIX, nu oferă alternative pentru consumul de cultură contemporană: cinematograful nu mai funcționează din anii ‘90, iar spații de expunere/galerii de artă nu există. Singurul contact pe care tinerii îl pot avea cu arta contemporană este prin intermediul Cercului de Artă Contemporană. Pe de altă parte, patrimoniul legat de Primul Război Mondial – monumente și cimitire al eroilor, este pierdut în geografia orașului, fără a fi recunoscut sau valorificat. Patrimoniul poate deveni o sursă importantă de creativitate și inovație, care să genereze noi idei și soluții la probleme și poate creea servicii inovative cu scopul de a interpreta zone și clădiri istorice și a le face accesibile cetățenilor și vizitatorilor, care să ia forma unui ghidaj turistic local gândit și condus de către elevi.

Primul Război Mondial a trasat linia frontului prin orașul Târgu Ocna marcându-i istoria și comunitatea. Pornind de la orele de română și istorie, vom experimenta diferite mijloace artistice de a ne raporta la realitățile acestui eveniment (instalație, bandă desenată, video, fotografie, performance) alături de artiști precum Lea Rasovszky, Sorina Vasilescu, fotograful Nicu Ilfoveanu și echipa One World Romania.

Abordarea culturală este completată de o serie de ateliere practice oferite de parteneri cu rol istoric în desfășurarea evenimentelor din război (Crucea Roșie și Brigada 61 Vânători de munte).

 

De ce artă în educație?

Partea cea mai bună a acestui proiect este că impactul poate fi neașteptat de puternic. Impactul poate însemna o schimbare profundă a modului în care se desfășoară activitatea în liceu, impactul poate însemna ce fac mai departe acești copii după ce termină liceul, având acest bagaj de cunoștințe. Pentru toată lumea poate fi o surpriză foarte plăcută felul în care un proiect de genul acesta va rămâne în comunitate și ce semințe plantează el pentru a crește mai departe.

Lea Rasovszky, artist vizual

 

Proiectul se adresează clasei a XI-a E a Colegiului, o “clasa problemă” căreia, de obicei, nu i se propun activități extracurriculare sau olimpiade, ai cărei elevi înfruntă provocări sociale zilnice. Într-un atelier de instalație, Lea Rasovszky a lucrat cu elevii pornind de la tema distrugerii în război. S-au folosit jucării reciclate aduse de către elevi, iar tema a putut fi reinterpretată în funcție de direcția aleasă de fiecare echipă: inocența copiilor prinși în războaie, pierderea acestei inocențe, transformarea tuturor lucrurilor în timp de război, emigrarea în masă, haosul și distrugerea, eroismul indivizilor rămăși anonimi.

Despre beneficiile artei în educație se vorbește prea puțin în școala românească. Integrând cultura în predarea materiilor școlare de zi cu zi, deschidem tinerii spre posibilități creative la care astăzi nu ne putem gândi, dar care vor contura meseriile de mâine.

 

O educație altfel

Asociația 37 s-a format din dorința de a realiza proiecte culturale “cu schepsis” care să contribuie la schimbarea prin educație și cultură. Echipa sa este formată din istorici de artă, arhitecți, muzicieni, artiști plastici și fotografi. La Târgu Ocna, Asociația 37 dezvoltă de patru ani, în mod voluntar, Cercul de Artă contemporană care își propune ca de la an la an să crească interesul elevilor pentru artiști contemporani prin întâlniri directe cu aceștia, prezentări, discutii non-formale, ateliere, vizite la muzee și galerii.

Anul acesta, pornind de la sărbătorirea centenarului Marii Uniri, Asociația 37 dezvoltă pe durata unui întreg an școlar proiectul Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice.

Proiectul beneficiază de cofinanțarea Administrației Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele sale pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

ORGANIZATORI: Asociația 37, Colegiul Național “Costache Negri

PARTENERI: MetruCub – resurse pentru cultură, Institutul Francez din Timișoara,

B5 Studio, Brigada 61 Vânători de Munte, Crucea Roșie Filiala Bacău

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Roata Mare, The Institute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *