Noaptea Literaturii Europene 2017
19 June 2017
Lansare de carte “Îi urăsc, mă!”. O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Șeicaru
20 June 2017

Lansarea volumului de versuri „Originea lumii” (Ed. Corint, 2017), al poetei albaneze Rita Petro

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) are bucuria de a găzdui lansarea volumului de versuri „Originea lumii” (Ed. Corint, 2017), al poetei albaneze Rita Petro, ce va avea loc în data de 21 iunie, ora 16.30, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București. Intrarea este liberă. Evenimentul, care se va desfăşura în prezenţa autoarei, este organizat de asociaţia Liga Albanezilor din România, reprezentantul oficial al minorităţii albaneze din ţara noastră. Traducerea versurilor este semnată de Marius Dobrescu şi Luan Topciu.

Vor lua cuvântul scriitorii Ana Barton, Luan Topciu şi Marius Dobrescu, Ana Antonescu, redactor-şef al editurii Corint și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României. Lansarea va fi „asezonată” cu muzică albaneză – celebrele serenade din oraşul Korcea –, interpretate de muzicianul Niko Bello, şi un microrecital poetic susţinut de actriţa Olimpia Mălai, care va recita câteva poeme din creaţia Ritei Petro. La eveniment sunt aşteptaţi simpatizanţi ai literaturii albaneze şi ai poeziei de pretutindeni.

„Poezia Ritei Petro este un cântec neîntrerupt dedicat iubirii, iubirii carnale, pe care tocmai ea, o femeie supusă tuturor prejudecăţilor noastre balcanice, o slăveşte şi căreia i se închină. Este o ofrandă depusă la picioarele feminităţii. Aşadar, trebuie să recunoaştem că Rita Petro face ceea ce niciun bărbat nu se încumetă prea des să facă, şi o face cu o sinceritate totală, ce atinge când înălţimile raiului, când adâncimile infernului. Este triumful sincerităţii absolute.” (Marius Dobrescu, scriitor)

Opera poetică a Ritei Petro a cunoscut traduceri în limbile germană, franceză, engleză şi română. Poeta albaneză a fost premiată, în anul 1999, cu Premiul literar „Onufri”, iar în 2015 a fost distinsă cu „Premiul Carierei poetice şi contribuţiei la emanciparea societăţii”. În anul 2014 a primit „Premiul Naţional de Bibliofilie”.
Volume publicate:
1993 – „Versuri bârfite”
1998 – „Gustul instinctului”
2002 – „Aici jos se cântă live”
2006 – „În intimitate… de la Rita”
2014 – „Originea lumii”
2016 – „Cântecul mulţimii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *