Lansarea primei caravane de depistare activa a tuberculozei din România, Piteşti
25 Septembrie 2019, 00:05
Programul de screening al tuberculozei (depistare precoce, diagnostic și tratament precoce) a fost lansat astăzi, la Pitești – se arată într-un comunicat de presă. În document se precizează că o caravană mobilă va străbate județul Argeș, în care comunitățile cu cel mai mare număr de cazuri aflate în tratament la nivelul anului 2018 sunt: Călinești, Mălureni, Domnești, Izvoru, Stolnici, Corbeni, Sușeni, Băiciulești, Bârla și Slobozia. Caravana include un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, iar asistența medicală este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști. Echipele se vor deplasa în comunitățile rurale pentru depistarea activă a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latent, fără simptome de boală.
România este țara cu cea mai mare încidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, iar în anul 2018, potrivit datelor Programului Național de Supraveghere și Control al Tuberculozei, au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, la adulți. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.
Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (respectiv martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar. Totodată, proiectul urmărește optimizarea diagnosticării și a tratamentului împotriva TB pentru peste 15.000 de români, care ar putea fi depistați în urma screningului, prin activități care includ reevaluarea periodică, în vederea creșterii aderenței la tratament, precum și prin elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma acțiunilor de screening, în conformitate cu Strategia Națională de Control al Tuberculozei 2015-2020.
Programul Ministerului Sănătății este parte integrantă a Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei și este implementat deInstitutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală împreună cu alte organizații partenere:
· Asociația Română Anti-SIDA
· Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
· Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate
· Asociația SamuSocial din România
· Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă
· Fundația Romanian Angel Appeal
Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).
Pentru mai multe informații despre proiect accesați site-ul: www.screeningtb.ro