Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – „Portretul unei Ţări. România în fotografiile lui Hoppe. 1923”
24 September 2019
Introspecții – prima ediție, duminică, 29 sep. 2019, ora 18.30
29 September 2019

Izvoare de filosofie – Abecedarul gândirii grecești antice: Litera Epsilon (Partea a 2-a)

bty

Ediția din 27 Septembrie

Pentru ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie reluăm seria de emisiuni intitulată Abecedarului gândirii grecești, un serial radiofonic care-și propune să prezinte principalele concepte ale filosofiei grecești, în ordine alfabetică, de la alpha la omega, cu comentarii specializate și etimologii pline de tâlc.

Vom continua periplul nostru printre conceptele filosofice aferente celei de-a cincea literă a alfabetului grecesc, epsilon și ne vom opri în special asupra acelor concepte din domenii filosofice precum ontologie, etică, estetică sau logică. În această călătorie ne vom întâlni cu concepte care au făcut carieră în filosofia occidentală și care, chiar și astăzi modelează modul în care noi gândim și scriem filosofie. Vom vorbi despre caracter și despre perplexitate, despre extazul poetic și despre reprezentările pe care acesta le produce, despre idei și ironie, toate acestea pornind de la sensurile originare ale cuvintelor grecești aferente.

Pentru a ne ghida meandrele întortocheate ale limbajului filosofic al Antichității, îl vom avea ca invitat în studioul Radio România Cultural, pe colaboratorul constant al Izvoarelor de filosofie, dr. Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Departamentului de filologie clasică și neogreacă din cadrul Facultății de limbi și literaturi străine a Universității din București și coautor –  alături de Simona Georgescu și Constantin Georgescu – al primului dicționar grec-român din cultura noastră, un proiect editorial în curs de publicare ce cuprinde nu mai puțin de 12 volume (din care patru sunt deja apărute) și 2400 de pagini.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei călătorii peste două milenii și jumătate de istorie a gândirii pe care ne-o propunem, vineri, 27 Septembrie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Conexiuni:

Blog – http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *